Medicii din Neamț s-au dezis de organizația care le apără demnitatea

03/12/2015

boicot alegeri* Alegerile de la Colegiul Medicilor din Neamț au fost boicotate prin cea mai slabă prezență la vot din ultimul deceniu * Urmează turul doi

Tagma medicală din județ a întors spatele Colegiului Medicilor din Neamț prin cea mai slabă prezență la vot din ultimii 8 ani. În weekendul trecut s-au prezentat la urne doar 8,52% dintre cei peste 800 de doctori chemați să-și aleagă reprezentanții în organizația profesională cu rol de apărare a demnității și intereselor membrilor săi. În consecință, va fi organizat turul II, în perioada 6-8 decembrie 2015.

Potrivit statutului, Colegiul Medicilor din România apără demnitatea și promovează drepturile și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea și independența profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică.

„Nu ne-am  abătut de la respectarea statutului organizației și de aceea trebuie să spun că este neplăcut să constat această indiferență manifestată de colegi“, și-a exprimat dezamăgirea doctorul Iosif Koszeghi, încă președinte al CM Neamț. „În prima zi a alegerilor s-au prezentat la vot 22 de medici, iar a doua zi – vreo 18. Asta îmi lasă un gust amar. Probabil prioritățile colegilor sunt altele – să-și coordoneze cabinetele particulare, să aibă grijă de pacienții lor. Dar să nu uităm că această organizație este cea care se preocupă de reprezentarea intereselor profesiei de medic și de păstrarea prestigiului acestei profesiuni în cadrul vieții sociale. Vreau să subliniez că ceea ce am reușit noi să realizăm, prin organizarea «Zilelor Medicale Nemțene», a fost un model pentru alte organizații din țară. Suntem apreciați la nivel central pentru realizările noastre, iar aici vreau să amintesc și de Reuniunea Chirurgilor la Piatra Neamț, care s-a bucurat de o participare internațională. Și nu e puțin lucru să vină toate somitățile medicale ale României și invitați de seamă de peste hotare. Nu în ultimul rând, subliniez că a fost echitate în ceea ce privește promovarea unităților medicale din tot județul. Nu am organizat manifestări doar la Piatra Neamț; au avut posibilitatea să-și etaleze activitatea și colegii de la Roman, de la Târgu Neamț, fapt care până la urmă a fost un beneficiu atât pentru medici cât și pentru pacienți“, a mai spus Iosif Koszeghi.

Pe de altă parte, dr. Koszeghi a punctat că nu este ușor să faci parte dintr-un for de etică și deontologie, să studiezi dosare, să iei note explicative în cazurile de reclamații, să audiezi părțile implicate și să dai verdicte. Iar mesajul domniei sale pentru colegii de breaslă din județ este, practic, o invitație la vot: „Îi rog pe colegii mei să participe în număr cât mai mare la turul II, pentru că, până la urmă, numai așa își pot exprima voința de a avea reprezentanți în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor din Neamț și de a fi reprezentați la nivel național“.

Turul II al alegerilor va avea loc în perioada  6-8 decembrie 2015, la sediul Colegiului Medicilor Neamț, din Piatra Neamț, B-dul Traian nr.1, Etaj II. Urmează ca reprezentanții să fie aleși indiferent de numărul medicilor care se vor prezenta la urne. Chiar dacă se vor prezenta, la fel ca-n primul tur, sub o zecime din numărul medicilor.

Geanina NICORESCU