Medicii de familie vor da samă pentru vaccinări

* Inspectorii sanitari vor verifica fişele de consultaţie şi îndeplinirea planului de imunizări

* „Ce vină avem noi că mulţi dintre părinţi, unii chiar cadre medicale, refuză vaccinarea copiilor?!”, se revoltă un medic de familie

* „Înainte de 1989 vizitam bebeluşii o dată la două zile, aveam o responsabilitate enormă pentru viaţa lor”, spune un medic pensionar

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ vor demara, peste câteva zile, o acţiune amplă de verificare a activităţii desfăşurate de medicii de familie şi vor viza, în mod special, tot ce ţine de raportarea bolilor şi de activitatea de vaccinare din planul anual şi cea antigripală. Se va verifica inclusiv modul de efectuare a campaniilor de vaccinare, de raportare a bolilor, de păstrarea dozelor de vaccin, respectarea legislaţiei privind funcţionarea şi organizarea acestor cabinete.

Controlul este dictat de la Ministerul Sănătăţii şi cuprinde toată ţara. Alarma a fost dată din cauza diminuării, de la an la an, a numărului de persoane imunizate atât cu vaccinurile incluse în planul naţional de vaccinare a copiilor cât şi a beneficiarilor de imunizare antogripală gratuită, pe fondul temerii de reacţii adverse. În unele judeţe în care verificările la cabinetele medicilor de familie au avut loc deja şi s-au constatat unele deficienţe în ceea ce priveşte corectitudinea raportării numărului de copii vaccinaţi în sensul că imunizările nu au fost făcute, dar medicii au consemnat că le-au efectuat.
„La urma urmei, eu cred că sunt şi exagerări, pentru că nu ştiu cum poţi verifica, chiar şi prin sondaj, dacă un copil sau un adult a fost imunizat. Părerea mea e că nu te poţi baza întotdeauna pe declaraţiile pacienţilor, pentru că unii ar putea să vrea să-ţi facă rău intenţionat şi să mintă. Prin analize medicale se poate demonstra dacă ai sau nu anticorpi în sânge, dar astfel de teste durează. Pe de altă parte, realitatea este că din ce în ce mai puţini părinţi îşi aduc copiii la vaccinare, iar noi nu avem nici un cuvânt de spus în faţa lor, pentru că în mass-media sunt relatate numai reacţiile adverse. Am avut şi cazuri de refuz la care nu mă aşteptam, din partea unor părinţi cadre sanitare”, ne-a declarat dr. Larisa Bica, medic de familie la Bicaz Chei.

Şi în judeţul Neamţ, ca de altfel în toată ţara au fost semnalate reacţii adverse la BCG, vaccinul antituberculoză administrat după naştere, care s-au manifestat prin inflamarea unor ganglioni.

 „Orice medicament are şi reacţii adverse, până şi banala Vitamina C, dar asta nu înseamnă că trebuie interzisă”, a mai spus dr. Bica. Un medic de familie ieşit la pensie, dr. pediatru Lucia Mezei, ne-a declarat că înainte de 1989 încrederea în cadrele medicale era mai mare, doctorul fiind omniprezent în mai ales în familia nou-născutului. Acum, doctorul de familie este obligat să vadă nou-născutul la domiciliu prima dată la externarea din maternitate şi încă o dată până împlineşte o lună: „Din prima zi în care mama venea acasă cu copilul mergeam în vizită, verificam condiţiile de trai, până şi poziţionarea pătuţului copilului, pentru e foarte important ca bebeluşul să nu stea în curent, lângă geam sau în dreptul uşii. Verificam starea buricului la nou-născut, eram obligaţi să facem vizite la domiciliu o dată la două zile, până la o lună, apoi de două ori pe săptămână, să ne asigurăm că totul e în regulă şi era o rigurozitate în respectarea calendarului de vaccinări”.

Acum, se vede ”grija” statului inclusiv pentru asigurarea dozelor imunizante. Desele întârzieri la achiziţionarea şi distribuirea vaccinurilor incluse în programul naţional de imunizări conduc, inevitabil, la scăderea încrederii oamenilor  în rigurozitatea aplicării „planului de interes naţional”.