Medicii de familie sunt invitați la CAS Neamț pentru semnarea adiționalelor

pensii CAS*Prin semnarea acestui document, doctorii asigură accesul asiguraților la servicii medicale * „Nu am nicio informație că medicii nu ar dori semnarea acestor adiționale, în condițiile în care semnarea Contractului cadru s-a amânat până la 1 iulie 2016“, a precizat șefa CAS Neamț

Medicii de familie au primit invitație din partea conducerii Casei de Asigurări de Sănătate Neamț pentru a se prezenta la sediul instituției în vederea semnării actelor adiționale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, în vederea asigurării continuității acordării asistenței medicale. Contractele vechi au avut valabilitate până la 31 martie 2016, iar de la 1 aprilie ar fi trebuit să intre în vigoare noul Contract cadru pentru 2016-2017, care reglementează noile condiții de acordare a asistenței medicale cu decontare de la CAS. Semnarea contractelor a fost amânată până la 30 iunie 2016 după ce medicii de familie au amenințat că intră în grevă și merg până la anularea contractelor cu Casa, pe motiv de subfinanțare, dar și din cauza altor prevederi din noul contract, care le-ar îngrădi drepturile și ar periclita relația cu pacienții.

„Pentru asigurarea accesului asiguraților la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, invităm medicii de familie să se prezinte la sediul instituției noastre începând din 31 martie, pentru semnarea actelor adiționale valabile pentru perioada 1 aprilie 2016 – 30 iunie 2016“, se arată într-un anunț postat pe site-ul CAS Neamț și semnat de directorul instituției, ec. Marieana Atomulesei.

Până în prezent, niciun medic de familie nu a renunțat la contractului cu CAS. Aproape 10% din bugetul Casei este alocat asistenței medicale primare, inclusiv pentru cea acordată în centrele de permanență – deservite tot de doctori de familie.

Ca pondere, potrivit ec. Atomulesei, cea mai mare cheltuială a CAS Neamț o reprezintă spitalele, cu 42,91% din buget, cheltuiala cu medicamente cu și fără contribuție personală se ridică la 22,9%, medicamentele aferente programelor de sănătate reprezintă 8,69%, pentru servicii de dializă se cheltuiesc 6,11% și pentru asistența primară – 9,39%. În privința creditelor bugetare aprobate pentru efectuare de plăți CAS Neamț a avut, în trimestrul I, un buget de 98.679.000 lei, din care, în structură, ponderea cea mai importantă au reprezentat-o spitalele cu 41,16%, apoi medicamentele cu 24,38%, medicamentele pe programe de sănătate 9,47%, iar asistența medicală primară 8,95%. Din totalul bugetului aprobat pentru efectuare plăți, CAS Neamț a efectuat până acum 98.417.000 lei.

„Nu am nicio informație că medicii nu ar dori semnarea acestor adiționale, în condițiile în care semnarea Contractului cadru s-a amânat până la 1 iulie 2016. Am vorbit cu dr. Angela Bica, un reprezentant al Asociației Medicilor de Familie din Neamț, și nu mi-a dat de înțeles că medicii nu ar elibera trimiteri, de la 1 aprilie 2016, sau nu ar efectua alte servicii în contract cu Casa“, a conchis ec. Atomulesei.

Geanina NICORESCU