Medicii de familie refuză semnarea contractelor cu CAS și protestează prin grevă japoneză

medici greva*Noul contract-cadru, aprobat ieri de Guvern, va intra în vigoare la 1 iulie 2016

Guvernul României a aprobat în ședința de ieri noul contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017. Hotărârea de Guvern 161/2016 va intra în vigoare la data de 1 iulie 2016, însă medicii de familie din Neamț și din restul țării susțin că nu vor semna noile contracte cu CAS. Aceștia susțin că solicitările lor au fost aproape în totalitate ignorate în momentul desfășurării negocierilor pentru noul contract cadru, astfel că modificările prevăzute sunt minore în raport cu multitudinea problemelor existente.

Medicii de familie nu doresc semnarea acestui nou contract-cadru la 1 iulie, iar într-o primă fază își exprimă nemulțumirea prin purtarea unor banderole albastre.

Pe de altă parte, guvernanții susțin că principalul obiectiv al acestui contract-cadru este acela de a asigura funcționarea coerentă a sistemului sanitar românesc. „Prin noul contract-cadru se vor asigura mai multe servicii pentru asigurați. La acestea se adaugă un cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a sistemului SIUI și a cardurilor de asigurați așa încât aceștia să nu mai fie afectați de disfuncționalități tehnice. De asemenea, se are în vedere suplimentarea valorii plăților pentru medicina de familie și tratamentul ambulator așa încât aceste categorii de personal medical să se armonizeze cu prevederile Ordonanței de Urgență privind salarizarea în sectorul bugetar. Important de subliniat este și obligativitatea ca toți actorii din sistemul sanitar (Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, casele județene, direcțiile de sănătate publică și furnizorii de servicii) să aibă întâlniri trimestriale în care vor analiza calitatea serviciilor furnizate asiguraților și vor putea aduce și pe parcurs îmbunătățiri la funcționarea sistemului, dacă acestea vor fi considerate necesare.

Prin noul contract-cadru se întărește obligația generală a furnizorilor de servicii medicale de a informa asigurații despre consecințele nerespectării indicațiilor terapeutice“, se arată în comunicatul de presă emis, ieri, de Ministerul Sănătății.

Contractul-cadru reglementează și acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate și a adeverințelor medicale pentru preșcolari și elevi. Se elimină serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, având în vedere că abilitățile necesare pentru acest serviciu intră în sfera de competență a medicului pneumolog.

Pentru asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma și evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii) și se introduce tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.

În ceea ce privește medicina dentară, minorilor li se vor putea acorda consultații decontate de CNAS o dată la șase luni, față de o dată la 12 luni în prezent și se introduce un nou serviciu decontat, obturația dintelui după tratamentul afecțiunilor pulpare sau al gangrenei.

Contractul-cadru mai aduce și alte noutăți, dar medicii de familie sunt nemulțumiți că revendicările lor nu figurează printre acestea. Rămâne de văzut în ce măsură vor merge până la capăt cu protestele, în condițiile în care o bună parte din veniturile lor sunt asigurate prin contractele cu CAS.

Geanina NICORESCU