Medicii de familie nu mai pot da medicamente pentru cancer

pacienti

* CAS Neamţ i-a avertizat deja în acest sens

* „Legiuitorul nu s-a gândit că bolnavii cu pensie sub 700 de lei vor trebui să plătească mai mult pentru tratamentele prescrise doar de specialişti”, susţine dr. Covrig

 Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ atrag atenţia medicilor de familie că riscă să plătească medicamentele prescrise bolnavilor de cancer, având în vedere că, de câteva zile, a fost modificat regimul de prescriere al tratamentelor oncologice. Ordinul CNAS 190 din 2013 prevede că iniţierea şi tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice se fac de către medicul oncolog sau hematolog, după caz. Astfel, doctorul de familie nu mai poate elibera reţetă compensată pacienţilor de cancer, deşi pentru unii dintre aceşti bolnavi era „mană cerească”, după cum susţine reprezentantul medicilor de familie din Neamţ: „Nouă ne este totuna dacă eliberăm sau nu reţete pentru bolnavii de cancer, însă legiuitorul nu s-a gândit la un aspect foarte important pentru beneficiarul acestor tratamente: numai medicul de familie poate prescrie reţete compensate cu 90% pentru pensionarii cu drepturi sub 700 de lei, iar medicamentele oncologice sunt foarte scumpe”, a subliniat dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ. „Doctorii specialişti pot prescrie cel mult medicaţie cu o compensare de 50%”.

Rămâne de văzut care vor fi efectele acestui ordin semnat de şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în condiţiile în care normativul abia a fost emis. Scopul acestuia a fost de a stabili protocoale terapeutice pentru anumite boli care trebuie ţinute sub control de medicii specialişti.

G. NICORESCU