Medicii de familie, faţă cu „riscograma”

medici la domiciliu

* Noul pachet de servicii medicale, aplicabil din iunie, conţine o serie de noi investigaţii gratuite, dar şi anulează unele vechi

Pachetul de servicii medicale de bază, abia aprobat de Guvern, pune accidentul pe prevenţie. Nemţenii în vârstă de până la 39 de ani vor trebui să facă o vizită la medicul de familie cel puţin o dată la trei ani, iar cei trecuţi de 40 de ani- de fiecare dată când îşi serbează data naşterii. Tot anual vor merge la doctorul de familie persoanele asimptomatice, cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani, depistate cu risc înalt. Prevenţia, reintrodusă în pachetul de bază după mulţi ani, va fi efectuată prin completarea unei „riscograme”. Or, doctorii de familie nu sunt tocmai lămuriţi ce va cuprinde această „riscogramă”. Membrii Asociaţiei Medicilor de Familie, organizaţie reprezentată la Neamţ dr dr. Mihaela Covrig, au foarte multe întrebări referitoare la posibilitatea implementării acestor noi reglementări şi cer lămuriri mai ales în ceea ce priveşte detalierea „riscogramei”.

Medicii susţin că nu au fost consultaţi atunci când a fost stabilit, la nivel înalt, planul de asistenţă medicală primară bazat pe prevenţie şi mai ales pe completarea acelor riscograme pe care nu le-a văzut nimeni până acum, nici măcar în fază de preproiect. Cert e, însă, că normele urmează să apară şi atunci vor fi cu toţii puşi în faţa faptului împlinit. Deocamdată, executivul a aprobat pachetele de servicii medicale de bază şi minimal, cât şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015.

În ceea ce priveşte pacienţii sănătoşi sau aparent sănătoşi care ar trebui să se prezinte la cabinet pentru consultaţii de prevenţie, medicii de familie sunt sceptici în legătură cu prezenţa acestor pacienţi regulat la medic.

Adevărul este că medicii de familie au tot fost îngrădiţi în privinţa recomandării de analize specifice pentru depistarea unor afecţiuni, deşi şi înainte li se inoculase ideea că ei se ocupă de prevenţie… Nu au putut recomanda nici măcar o mamografie, spre exemplu, pentru o pacientă cu risc de cancer mamar prin faptul că mai multe rude de sex feminin din familie au avut această boală. Ori o colonoscopie, pe acelaşi principiu.

Referitor la asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal cât şi în pachetul de bază, pentru supravegherea gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită virală cu virus B sau C, în plus faţă de testarea Hiv. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boală cronică de rinichi. În noul pachet de bază nu se mai regăsesc, însă, serviciile de homeopatie şi fitoterapie. Pe partea de stomatologie se vor regăsi, după doi ani de absenţă, consultaţiile profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum, iar neasiguraţii vor beneficia, la fel ca asiguraţii, de servicii de medicină detară de urgenţă.

Şi lista investigaţiilor paraclinice a suferit unele îmbunătăţiri, în sensul introducerii unei serii de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron şi altele. Per ansamblu, prin noile reglementări se doreşte degrevarea sectorului spitalicesc prin încurajarea asiguraţilor să meargă la medicul de familie, atât pentru investigaţii preventive cât şi pentru consultaţii şi tratament.

Geanina NICORESCU