Medicii de familie din Neamț încep campania antigripală cu câte 18 vaccinuri

vaccin-antigripalDirecția de Sănătate Publică Neamț nu a primit de la Ministerul Sănătății, în primă tranșă, nici măcar un sfert din cele 35.000 de vaccinuri antigripale necesare, în această campanie, pentru imunizarea nemțenilor cu risc major de îmbolnăvire. Pentru a nu rămâne imediat în pană de vaccinuri, DSP a făcut deja o solicitare la minister pentru o suplimentare de 10.000 de doze.

„În data de 17 octombrie 2016, la nivelul DSP Neamț s-au primit 5.800 doze de vaccin Influvac, într-o primă tranșă. Vaccinul va fi repartizat către spitale și către medicii de familie care vor primi câte 18 doze, într-o primă etapă. Influvac este produs de compania farmaceutică Sanofi Pasteur, Franța. Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2016-2017, respectând în același timp și cerințele Farmacopeei Europene pentru vaccinurile antigripale. Astfel, vaccinul stabilit de către OMS pentru sezonul gripal 2016-2017 conține tulpinile A/California/7/2009 (H1N1), A/Hong Kong (H3N2) și B/Brisbane“, ne-a transmis dr. Dan Dorin Morenciu, director executiv al DSP Neamț.

Potrivit conducerii DSP Neamț vor fi imunizați, cu prioritate, nemțenii care fac parte din grupele de risc, respectiv pacienții cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu boli respiratorii cronice, nemțenii cu afecțiuni cardiovasculare indiferent de cauză, pacienții cu afecțiuni renale cronice, pacienții cu diabet zaharat, bolnavii cu imunodeficiențe cum ar fi infecția cu HIV, afecțiuni hematologice maligne sau pacienții care primesc medicamente imunosuspensoare, citostatice, doze mari de corticosteroizi sau radioterapie, pacienții membri ai familiilor persoanelor cu risc de a suferi complicații în urma îmbolnăvirii, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical.

Gripa este o afecțiune acută a căilor respiratorii, manifestată prin tuse și durere la înghițire. Ea are la bază o afectare a celulelor ce căptușesc căile respiratorii, ajungându-se astfel la o inflamație locală. Semnele și simptomele generale sunt febra, cefaleea, astenia fizică și durerile musculare. Responsabilă de producerea gripei este infecția virală cu virusul gripal A, B sau C.

Deși pare inofensivă, nediagnosticată sau tratată necorespunzător, infecția gripală poate genera o serie de complicații cu risc vital: pneumonie gripală – cea mai severă complicație, ce se manifestă sub forma unei gripe acute care nu se remite, ci evoluează cu febră persistentă, dispnee și cianoză; pneumonie bacteriană secundară – pacienții cu această complicație răspund la tratamentul cu antibiotice; agravarea bronșitei cronice și a astmului; miocardită și pericardită; Sindromul Reye (complicație potențial mortală care afectează creierul și ficatul ca urmare a administrării de Aspirină la o persoană cu gripă); afecțiuni ale sistemului nervos: encefalita, mielita transversă și Sindromul Guillain-Barre (dispariția reflexelor, apariția paresteziilor localizate și chiar a paraliziilor).

Geanina NICORESCU