Medicii de familie au câştigat o bătălie, însă războiul continuă

medicina de familieMedicii de familie insistă să fie retras proiectul de Hotărâre de Guvern care modifică modalitatea de plată a serviciilor şi unele condiţii de acordare a acestora şi transmit o scrisoare deschisă către Președintele României, Cancelaria Primului – Ministru, Ministrul Sănătății, Comisiile de Sănătate ale Camerei Deputaților și Senatului României, prin care argumentează solicitarea.

După dezbaterile pe acest subiect care au avut loc în urmă cu două zile, între reprezentanţii medicilor de familie şi ai autorităţilor sanitare de la Bucureşti, nu s-a ajuns la un numitor comun decât în câteva privinţe, aşa încât medicii de familie, reprezentaţi în judeţul Neamţ de dr. Mihaela Covrig,  insistă în continuare să le fie luate în considerare argumentele prezentate „pentru a nu fi obligaţi să-şi închidă cabinetele”.

Deocamdată, argumentele şi exemplele aduse au convins decidenţii în ceea ce priveşte menţinerea raportului între plata per capita (50% pentru listele de asiguraţi înscrişi şi nu 20% cum s-a propus) și per servicii (59% plata pentru servicii medicale şi nu 80% cum s-a propus prin proiectul legislativ) și păstrarea Comisiilor mixte care vor decide numărul necesar de medici de familie pe zone, dar nu au găsit un punct de vedere comun privind păstrarea limitei minime de 800 de pacienți pentru un cabinet medical și a numărului optim de 1800 pacienți pentru un medic. „Acesta este un punct asupra căruia CNAS nu dorește să iși modifice poziția, în ciuda numeroaselor noastre argumente. La dezbaterea publică din 16 martie 2015 s-au înscris la cuvânt peste 370 de vorbitori, majoritatea medici de familie din toată țara. Au fost prezenți reprezentanți ai CNAS conduși de președintele acesteia, reprezentanții MS conduși de Ministrul Secretar de Stat Țucmeanu, reprezentați al SNMF, medici de familie, reprezentanți ai altor furnizori de servicii medicale din sistem, reprezentanți ai presei. Reprezentanții medicilor de familie au atras atenția asupra problemelor pe care le ridică acest proiect de contract, motivând cu argumente pentru fiecare dintre acestea respingerea lor şi a proiectului ca întreg. SNMF a solicitat retragerea proiectului de pe paginile de web ale CNAS și MS, precizând ca este momentul să păstrăm prevederile actualului contract care se derulează legal până la sfârșitul anului 2015, urmând ca, după introducerea cardului și urmărirea efectelor acestuia, cu înregistrarea corectă a serviciilor medicale, să se poată efectua un studiu de impact, să se fundamenteze eventuale modificări și să se așeze la masa dialogului toți reprezentantii decidenților și ai furnizorilor de servicii medicale, pentru a construi împreună un contract viabil”, se arată în comunicat emis de SNMF.

Geanina NICORESCU