Medicii de familie acuză „lipsa de considerație“ a guvernanților

medici*„Vrem sporuri pentru gărzile din weekend, din timpul sărbătorilor legale“, a subliniat dr. Mihaela Covrig * De ieri a crescut salariul de bază al medicilor și asistenților din sistemul public

Medicii de familie sunt nemulțumiți că venitul lor nu a mai crescut din 2008 și reclamă faptul că, de atunci și până în prezent, utilitățile s-au scumpit, până și salariul minim pe economie s-a mărit. „Este lipsă de considerație din partea guvernanților și suntem hotărâți să nu mai tolerăm asta. La fel ca și colegii noștri din alte specializări, ne dorim majorarea sporului pentru gărzi – a gărzilor din weekend și a celor din timpul sărbătorilor legale. Săptămâna trecută, la ședința Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România, la care am participat în calitate de reprezentant la nivel de județ Neamț, am realizat împreună cu ceilalți reprezentanți din țară o Notă de protest pe care am înaintat-o Ministerului Sănătății. Încă nu am primit niciun răspuns. După cum spuneam, e totală lipsă de considerație“, ne-a declarat dr. Mihaela Covrig.

În data de 15 iulie 2016, reprezentanții Colegiului Național au avut o întâlnire cu ministrul sănătății Vlad Vasile Voiculescu, în cursul căreia l-au informat despre prevederile art. 32 alin. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, așa cum a fost modificată prin art. I pct. 1 din Ordonanța de Urgentă nr. 20/2016, în legătură cu precizările despre efectuarea gărzilor, cuprinse în acest act normativ. În data de 22 iulie 2016, prin intermediul delegatului Ministerului Sănătății la ședința Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România, dr. Marius Ungureanu, Colegiul a reiterat domnului ministru solicitarea în legătură cu emiterea de către instituția pe care o conduce a unor precizări în legătură cu aplicarea celor prevăzute în actul normativ amintit.

„În data de 21 iulie 2016, Biroul Executiv al Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România s-a întâlnit cu reprezentanți ai Federației Sindicale «Hipocrat» și ai Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, iar în data de 22 iulie 2016 am avut întâlniri cu reprezentanți ai Federației Solidaritatea Sanitară din România. Cele două sindicate ne-au informat despre demersurile dânșilor pe lângă Ministerul Sănătății în legătură cu reglementarea modului de efectuare a gărzilor în spitale. Colegiul Medicilor din România constată că solicitările sindicale sunt justificate, că problema în discuție este de maxim interes în exercitarea profesiei medicale și, pe cale de consecință, constituie și obiect de interes pentru Colegiul Medicilor din România. Constatând că până la ora actuală solicitările sindicale nu au fost soluționate, Colegiul Medicilor din România sugerează membrilor săi să urmărească cu atenție evoluția situației și să răspundă solicitărilor pe care sindicatele le-au înaintat către medici. Considerăm că acest aspect este de maximă importanță și că privește interesul tuturor colegilor noștri care desfășoară gărzi în spitalele din România, că așa cum se prezintă acum situația ea este inacceptabilă, motiv pentru care legiuitorul a introdus prevederi într-o ordonanță de urgență (OUG). Așa fiind, suntem convinși că prevederile din amintita OUG vor trebui aplicate începând cu data de 1 august 2016, în mod unitar în toată țara și cu efecte pozitive pentru toți medicii aflați în această situație“, semnalează conducerea Colegiului Medicilor din România.

Însă, începând de ieri, 1 august 2016, au crescut salariile pentru 163.000 de persoane din sistemul public sanitar. Ordonanța prin care se procedează la aceste majorări prevede stabilirea unei creșteri suplimentare de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanților, astfel încât să devină mai atractivă cariera în sistemul public de sănătate. De exemplu, salariul de încadrare al unui doctor din unități clinice va fi între 2.364 de lei și 2.944 de lei, în funcție de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei și 2441 lei, în raport de vechimea în muncă. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe va fi între 4.371 lei și 5443 lei. Cuantumul salariilor diferă în funcție de specializare, grad și vechime și este completat cu diferite sporuri.

Astfel, pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcții, grade, trepte profesionale și gradații diferențiate pe unități clinice, unități neclinice, servicii de ambulanță și structuri de primiri urgențe, anatomie patologică și medicină legală.

Geanina NICORESCU