Mediatorii nemţeni reuniţi în asociaţie profesională

mediere 2Recent înfiinţat în Neamţ, Corpul Profesional al Mediatorilor Autorizati s-a prezentat ieri într-o conferinţă de presă în care liderii – preşedintele Valentin Trifescu, vicepreşedinţii Mirela Luisiana Merluşcă şi Laurenţiu Manole împreună cu Petronela Stogrin reprezentantul pe lângă Curtea de Apel Bacău – au accentuat nu doar rolul asociaţiei, ci şi modul în care îşi va desfăşura activitatea. Intenţiile bune, cadru legal existent şi experienţa conducerii CPMA Neamţ aleasă recent pentru un mandat de 4 ani constituie un organism creat pentru a facilita accesul justiţiabilului, a fiecăruia care are un litigiu, la o rezolvare cât mai abială şi convenabilă. Valentin Trifescu, preşedintele CMPA Neamţ, vrea să încheie protocoale de colaborare nu doar cu instanţele, ci şi cu celelalte instituţii publice implicate în comunitate – poliţie, primărie, penitenciar, astfel încât cazurile care se pliază pe mediere să poată fi îndrumtae direct către profesionişti. ”Strategia Consiliului de Mediere îsi propune un răspuns eficient al profesionistilor în mediere la nevoile societătii civile în ansamblu si la nivelul institutiilor statului, atât centrale cât si judetene”, a declarat Mugur Bogdan Mitroi, preşedintele Consiliului de Mediere, forul care adună pe toţi cei 42 de preşedinţi ai corpurilor profesionale de mediatori din ţară. Pornind de aici, scopul, unul dintre ţelurile CMPA Neamţ este, de la bun început, acela de a răspunde eficient nevoilor şi cerinţelor societăţii civile, în ansamblu, cât şi în particular, ale fiecărui cetăţean în parte.
Pe de altă parte, organizarea mediatorilor într-o aso-ciaţie profesională are numeroase avantaje: “În primul rând, asigură o permanenţă a mediatorilor pentru fiecare instantă în cauzele identificate de acestea ca fiind oportune medierii. Iar aici, trebuie menţionat că avem în fiecare instanţă din judeţ “colţul mediatorului”, adică un spaţiu în care poate fi găsit oricând mediatorul de serviciu, doar la Piatra Neamţ nu, dar cred că se va rezolva curând, Judecătoria Piatra Neamţ mutându-se recent în noul sediu”, a mai spus Valentin Trifescu, acesta adăugând, prin-tre alte avantaje, asigurarea calităţii actului de mediere, practică unitară, monitorizarea activităţii mediatorilor în raport cu ins-tanţele, parchetele şi celelalte instituţii administrativ-teritoriale, stabilirea unei strategii eficiente în relaţia cu sistemul judiciar.
Corpul Mediatorilor se ocupă şi de formarea profesională, concomitant cu dezvoltarea unor strategii şi procedure de lucru eficiente cu instituţiile publice, autorităţile locale şi alte organisme de interes din Neamţ. În Neamţ există în present 116 mediatori autorizaţi, vizibili în tabloul mediatorilor. Este şi un reprezentant desemnat pe lângă Curtea de Apel Bacău care face ca activitatea asociaţiei să ţină pasul cu jurisdicţia instanţelor.
Pentru acest mandate, CMPA are în plan două obiective mari de realizat. Unul este proiectul social “România mediază” care se adresează persoanelor care nu-şi permit ser- viciile unui mediator şi va fi implementat împreună cu instituţiile de cult recunoscute oficial în România. Al doilea proiect – “O societate a dialogului” – este de natură socială şi va presupune implicare în ridicarea de locuinţe sociale şi acordarea de burse elevilor orfani.
“Medierea este o formă de soluţionare amiabilă a conflictelor dintre părţi, pe baze de neutralitate, confidenţialitate, imparţialitate, cu reducere a timpului şi a cheltuielilor pe care un process le presupune, cu success şi câştig pentru ambele părţi”, a mai spus preşedintele Valentin Trifescu.
Cristina IORDACHE