Măsuri drastice în Neamț după identificarea focarului de pestă porcină africană în țară

* Scroafele și vierii nu vor fi scoși din gospodărie în scopul montei cu animale din alte exploatații * „Creșterea porcilor să se facă în spații îngrădite, izolate față de alte efective și fără accesul altor crescători“

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Neamț a stabilit o serie de măsuri pentru a feri efectivele de porcine din județ de o boală mortală, care deja „bântuie“ prin țară. În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu-Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar.

Pesta porcină africană este boala porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru protejarea efectivelor de porci de această boală, DSVSA Neamț recomandă, în cazul gospodăriilor populației, aplicarea următoarelor măsuri: Notificarea medicului veterinar din localitate pentru identificarea (aplicarea unei crotalii) efectivelor de suine aflate în proprietate; a nu se intra în adăposturile în care se cresc porci cu încălțămintea și hainele cu care s-a mers pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să se pună o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de soda caustică. Creșterea porcilor să se facă în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici. Porcii să nu fie hrăniți cu resturi alimentare, laturi, spălături provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă exista vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apă provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Scroafele și vierii nu vor fi scoși din gospodărie în scopul montei cu animale din alte exploatații. Nu cumpărați porci din locuri necunoscute, fără a fi identificați (aplicare de crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Să nu se folosească în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu mistreți bolnavi“, a transmis DSVSA Neamț, printr-un comunicat, către toate primăriile, spre punerea în vederea proprietarilor de animale.

În cazul în care proprietarul de porci suspectează că un porc este bolnav, trebuie să anunțe medicul veterinar de libera practică împuternicit din localitate sau DSVSA Neamț. În cazul înregistrării unei suspiciuni de boală sau la apariția unui focar de pestă porcină africană, porcii vor fi uciși, conform legislației sanitare veterinare, iar proprietarul va fi despăgubit de către stat la prețul de piață al animalelor.

Geanina NICORESCU