Maşini de tuns iarba etichetate „după ureche”

masina tuns iarba

 

Când cumperi un produs, îl întorci pe toate părţile în speranţa că vei afla, de pe etichetele aplicate, cât mai multe informaţii care să-şi confirme calitatea produsului. Or, de multe ori, marcajele îţi aduc argumente care te determină să nu pui în coş obiectul sau alimentul „studiat”. Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ, la fel ca şi colegii lor din restul ţării, au făcut un raid, la sfârşitul lunii trecute, prin magazinele care comercializează maşini de tuns iarba. Ceea ce au descoperit arată că producătorii nu pun preţ pe calitate, ci se grăbesc să arunce nişte etichete pe obiecte aşa, ca să „dea bine”, uitând să completeze esenţialul, adică datele de fabricaţie şi mai ales marcajul de conformitate „CE”.

„În judeţul Neamţ, marcajul CE aplicat de producător pe maşinile de tuns iarbă nu conţinea şi anul aplicării (ultimele 2 cifre), încălcând prevederile legale privind protecţia consumatorilor”, au precizat comisarii din Neamţ, într-un comunicat al ANPC.

În toată ţara au fost controlaţi 231 operatori economici dintre care 20 din Neamţ, iar din cele 1.700 de bucăţi cositoare oprite temporar de la comercializare din ţară, 200 sunt din judeţul nostru. Au fost aplicate 1.120 sancţiuni, dintre care aproximativ 1.000 amenzi în valoare de aproximativ 170.000 lei.

G. NICORESCU