Maşini bătrâne în trafic

trafic

* Vârsta medie a vehiculelor nemţenilor este de peste 10 ani

* La controlele RAR Neamţ au fost depistate doar opt maşini cu deficienţe periculoase

 

Parcul auto din Neamţ este bătrân, dar cu risc scăzut de pericol în trafic. Acestea sunt caracteristicile pe care ultimele cifre le indică referitor la starea tehnică şi la riscurile existente pe şoselele nemţene. Potrivit statisticilor întocmite, vârsta medie a maşinilor aflate în evidenţă în Neamţ este de zece ani după datele primelor şase luni ale anului.

„Avem o situaţie a maşinilor prezentate la staţiile de inspecţie tehnică periodică şi anul acesta, în primul semestru, rezultă o vârstă medie de 10,64 ani, mai mare decât cea de anul trecut, care a fost de 9,84 ani” declară inginerul Adrian Ciobanu, şeful Reprezentanţei Neamţ a Registrului Auto Român. „Nu avem, la nivelul instituţiei, o situaţie a maşinilor mai vechi de 10 ani, de pildă, care au cărţi de identitate valabile dar nu mai sunt în stare de funcţionare. Singurele date sunt cele pe care le avem de la staţiile ITP, acolo unde se prezintă maşinile pentru verificări, situaţie din care reiese că vârsta medie a parcului auto din judeţ creşte. Cauzele sunt multiple, însă vreau să menţionez că vârsta se calculează începând după un an de la data fabricaţiei în cazul autoutilitarelor şi după doi ani în cazul autoturismelor”.

Îmbătrânirea parcului auto ţine, în primul rând, de posibilităţile fiecăruia de a-şi schimba maşina, iar nivelul de trai este, nu doar aici, ci în Moldova, în general, mai scăzut, deţinătorii de maşini preferând să le întreţină pe cele pe care le au. La aceasta se adaugă bâlbele legislative cu taxa auto versus taxa de poluare, care a fost când prea mare, când prea mică. Pe de altă parte, programul de reînnoire a parcului auto, care şi-a propus să scoată din circulaţie exact maşinile mai vechi de 10 ani, a fost şi el afectat de criza financiară a ultimilor ani, altfel poate că eficienţa lui ar fi fost mai mare. Dacă până în 2007, de pildă, numărul maşinilor noi era de 350.000 de bucăţi, după criză nunărul a scăzut dramatic, ajungând la circa 87.500 de bucăţi potrivit datelor la nivel naţional.

Cu toate că maşinile care circulă pe drumurile din Neamţ sunt trecute de prima tinereţe, nu pun în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic. Din datele controalelor în trafic efectuate de lucrătorii RAR Neamţ rezultă că doar 8 maşini cu defecţiuni majore au fost depistate în ultima perioadă. „Au fost oprite pentru verificări 168 de vehicule, dintre care doar în 8 situaţii au fost constatate defecţiuni periculoase la sistemul de rulare, la cel de frânare. În aceste cazuri echipajul de poliţie care a însoţit echipajul nostru a dispus reţinerea permiselor de conducere. La aceste cazuri se mai adaugă alte 40 de maşini cu risc iminent de accident depistate la ultimele verificări în trafic, dar pe ansamblu cifrele nu sunt mari, putem aprecia că nemţenii sunt conştienţi şi responsabili şi chiar dacă au maşini mai vechi, le întreţin pentru a pune în pericol pe ei şi pe ceilalţi  participanţi la trafic. La asta se mai adaugă faptul că la controalele pe care le derulăm selectăm foarte exigent maşinile pe care le oprim, le alegem pe cele cu potenţial ridicat de risc, tocmai pentru a creşte siguranţa în trafic” mai spune şeful RAR Neamţ.

Cristina IORDACHE