Marţi 13 – carte, spirit şi cultură românească

zch 11328_dinu_flamand_crop_Fotor_Collage „Singurul lucru pe care trebuie să îl cunoşti cu precizie este unde se află biblioteca.” – Albert Einstein.

Mihai Eminescu, figură emblematică a literaturii româneşti şi una dintre cele mai importante voci în ceea ce priveşte poezia, proza, dar şi jurnalismul, va fi celebrat la Biblioteca G.T Kirileanu în data de marţi 13, la ora 17:00, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la venirea pe lume a scriitorului.

Manifestarea va fi încununată de oaspeţi valoroşi ai lumii culturale româneşti, oaspeţi care vor veni din toate colţurile ţării.

„Proiectul nostru mai vechi este de a aduce în biblioteca din Piatra Neamţ tot ce are mai bun literatura română, pentru că noi trebuie să conştientizăm că ele, cărţile, nu se scriu singure, că scriitorii sunt importanţi în viaţa unei societăţi, a unei naţii, trebuie cinstiţi aşa cum se cuvine şi mai ales, aducem la Piatra Neamţ valorile sigure, certe, verificate atât de critica literară cât şi de cititori.” a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii G.T Kirileanu.

Scriitori invitaţi vor veni de la Cluj, din Târgu Mureş, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare. Printre numele marcante prezente se va afla Dinu Flămând, poet eseist, diplomat şi comentator politic în presa românească dar şi în cea internaţională. O altă prezenţă va fi cea a poetului Ion Mureşan, poet şi publicist român contemporan.

Adrian Alui Gheorge spune despre acesta că este „unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani care trăieşte la Cluj Napoca şi care pe data de 8 ianuarie a împlinit 60 de ani. La Cluj i s-au dedicat sesiuni în cadrul Universităţii, este unul dintre poeţii canonici ai generaţiei `80”.

Un alt invitat important este George Vulturescu, poet, publicist şi editor român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este directorul revistei de cultură „Poesis”, care a împlinit recent 25 de ani de apariţie, fiind prima revistă de cultură apărută în România după momentul Revoluţiei din `89.

Pentru prima oară la Piatra Neamţ va participa şi Alexandru Cistelecan, unul dintre cei mai importanţi critici literari ai momentului, specialist în poezie şi în tot ce înseamnă cultura românească. Istoricul literar Gavril Ţărmure va fi de asemenea prezent la eveniment, pentru a marca marea sărbătoarea a literaturii române.

Manifestarea este completată de momente muzicale susţine de elevii Liceului de Artă „Victor Brauner”. Vor performa elevii Ovidiu Pintilie, Delia Tărcăoanu, Radu Moroşanu, Marcela Iluchianu, tineri care vor susţine instrumental partituri ce au ca sursă de inspiraţie poezia lui Mihai Eminescu.

„Este un parteneriat deja tradiţional între Liceul de Artă „Victor brauner” şi Biblioteca G.T Kirileanu. Participăm cu diverse activităţi; iată şi acum, marţi vom fi prezenţi acolo, la omagierea lui Mihai Eminescu, vor participa elevi ai liceului care vor interpreta piese muzicale.” a declarat Luminiţa Moscalu, director al Liceului de Artă „ Victor Brauner” din Piatra Neamţ.

Dan Iacob, angajat al bibliotecii şi recitator de bună calitate va susţine un moment de recitare din poezia lui Mihai Eminescu. Dan Iacob este o figură cunoscută în Piatra Neamţ prin recitarea poeziilor în cadrul vernisajelor de artă şi a simpozioanelor.

Manifestarea se desfăşoară în noua locaţie în care se vor desfăşura manifestările culturale de acum înainte, Sala „Victor Brauner”.

„E vorba de Sala „Victor Brauner”, pe care o inaugurăm cu această ocazie, loc în care se vor desfăşura în perspectivă manifestări culturale şi simpozioane. E un spaţiu pe care l-am reamenajat şi l-am pus la dispoziţia publicului din Piatra-Neamţ. Trebuie să menţionez că se împlineşte un an de la înaugurarea bustului poetului Mihai Eminescu din faţa Bibliotecii; proiectul pe care l-am iniţiat şi l-am dus la bun sfârşit anul trecut. E un an de când a venit la Piatra-Neamţ Nicolae Manolescu şi am făcut acea minunată manifestare publică. Cred că Eminescu s-a încadrat atât de bine în peisajul cultural al oraşului Piatra Neamţ încât cred că nu şi-ar fi aflat un loc mai bun şi o reprezentare mai bună, pe care o datorăm sculptorului şi artistului plastic Lucian Tudorache. ” a detaliat scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

Biblioteca îl sărbătoreşte pe  Mihai Eminescu  în data de 13 ianuarie şi nu pe 15 deoarece la Botoşani, anual, se întâlnesc scriitorii din ţară pentru a marca evenimentul.

„De obicei toţi scriitorii români, sau mare parte dintre ei, sunt prezenţi în date de 14 şi 15 la Botoşani, e o tradiţie. Acolo se acordă în fiecare an premiul naţional „Eminescu”, anul acesta e a XXIV-a ediţie de acordare a acestui premiu şi toată atenţia este polarizată pe Ipoteşti şi Botoşani, astfel că manifestările din celelalte oraşe şi spaţii sunt fie înainte, fie după data de 15. Cred însă că Eminescu trebuie sărbătorit în fiecare zi, iar cel mai plăcut şi mai util mod de a-l omagia este să-l citim.” a declarat Adrian Alui Gheorghe.

Astfel, marţi 13 la ora 17:00, nemţenii sunt invitaţi să-şi amintească alături de oameni de bine prezenţa lui Mihai Eminescu în ceea ce priveşte cultura, literatura şi gândirea românească.

„Biblioteca trebuie să fie în inima comunităţii, pentru că ea înseamnă carte, spirit, cultură, iar evenimentele pe care noi le facem la Bibliotecă se adresează nu numai celor strict interesaţi de literatură şi cultură ci şi celor care mai vibrează la tot ce înseamnă duh şi spirit al limbii şi culturii române. Poezia română este foarte frumoasă, iar noi facem demonstraţia prin poeţii şi criticii literari pe care îi invităm că avem unele dintre cele mai frişti şi mai dimanici poezii din Europa de azi.”  a adăugat scriitorul Alui Gheorghe.

 

ANA FERMESANU