Marșul pentru viață, la Piatra Neamț

Marsul vietiiSâmbătă, 26 martie, începând cu ora 13.00, va avea loc Marșul pentru viață 2016, eveniment organizat de Protopopiatul Piatra Neamț, Protopopiatul Roznov, Asociația Tineretul Ortodox Român din Piatra Neamț, Societatea Ortodoxă a Femeilor Române din Piatra Neamț, Asociația Părinți pentru Ora de Religie Neamț, Asociația „Tinerii de azi – Generația de Mâine – TAGMA,  Compartimentul Pro Vita Piatra Neamț, Liga Părinților, Asociația Umanitară „Codrin“, Asociația de Sprijin a Persoanelor cu nevoi speciale „Luceafărul“, Asociația Riana – Piatra Neamț,  Asociația ProDemocrația Piatra Neamț, Asociația pentru Cultură, Tradiții și Spiritualitate „Leru-i Doamne“, Parohia „Sf. Ioan Domnesc“ din Piatra Neamț, Asociația „Eu cred“ din Bicaz Chei, Asociația Creștin Ortodoxă „Mama Olga“ și Asociația Ioannis.

Desfășurat sub titlul „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie“, marșul va avea loc pe traseul Biserica „Sf. Spiridon“ de la Spitalul Județean Neamț – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Teatrul Tineretului – Biserica „Sf. Ioan Domnesc“. Marșul se va desfășura cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Scopul manifestării este acela de a sensibiliza populația cu privire la consecințele devastatoare ale avortului asupra familiei și societății. Totodată, „Marșul pentru viață“ trage un semnal de alarmă în ceea ce privește respectul față de ființa umană, încă din momentul conceperii.

În prezent, România ocupă al doilea loc, pe plan european, în ceea ce privește rata avortului, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Totodată, țara noastră se află pe poziția a 6‐a la nivel global, cu un număr total al avorturilor de aproximativ 100.000‐128.000 pe an. În România se fac aproape 400 de avorturi zilnic, pentru care statul cheltuiește anual peste cinci milioane de euro, se arată într-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice.

De asemenea, la nivel mondial, România se situa, în 2012, pe antepenultimul loc la capitolul natalitate, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Mondiale. În același an, 2012, în România s-au născut 10 copii la 1.000 de locuitori. Aceste cifre plasau țara noastră pe locul trei în topul țărilor cu cele mai puține nașteri la 1.000 de locuitori, la nivel mondial.

Irina NASTASIU