Marian Enache, fost deputat de Neamț, depune azi, jurământul la CCR

marian_enache_46056000Marian Enache, ex parlamentar UNPR de Neamț șiceilalți doi  judecători ai Curţii Constituţionale – Livia Stanciu și Attila Varga– vor depune, astăzi, începând de la ora 11,00,  jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Înainte de solemnitatea momentului,  Curtea se va reuni într-o şedinţă cu uşile închise pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii trei ani. În prezent, CCR este condusă, cu titlu de preşedinte interimar, de către Valer Dorneanu, ales în această funcţie după expirarea mandatului de preşedinte al lui Augustin Zegrean, în luna iunie.

Livia Stanciu, fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost numită pe 9 iunie, prin decret prezidenţial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat complet de nouă ani. Ea îl va înlocui pe Augustin Zegrean, numit în 2007 de către preşedintele de atunci, Traian Băsescu.

Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecător CCR pentru următorii nouă ani de către Camera Deputaţilor, la propunerea UDMR şi cu votul PSD. El îl va înlocui pe judecătorul Tudorel Toader, numit în 2007 de Camera Deputaţilor, la propunerea PNL.

Cel de-al treilea judecător care vine la Curtea Constituţională este fostul deputat UNPR Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD şi UDMR. El îl va înlocui pe Valentin Zoltan Puskas, numit în 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestată la CCR de senatorii liberali pe motiv că nu a fost susţinut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.

Ca parlamentar de Neamț, Marian Enache a fost ales în colegiul 8 deputați, pe Valea Muntelui, din partea Alianței PSD-UNPR, progresiștii câștigând, în 2012, cel mai mare număr de mandate pentru un județ, prin Liviu Bumbu și Marian Enache, la care s-a adăugat apoi, mandatul deputatului Constantin Moisii, plecat de la PPDD.

Potrivit legii de funcţionare, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.M.O.T.