Mărarul, digestiv și diuretic 

Mărarul este bogat în potasiu, sodiu şi sulf, având foarte multe utilizări medicale. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ şi tratează insomia. Uleiul volatil de mărar conţine între 40%  – 60%  carvonă, un antioxidant cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mǎrarul are proprietǎţi digestive şi diuretice. De aceea, este folosit cu succes în regimurile pentru slăbit. Proprietăţile sale diuretice împiedică retenţia de lichide din organism şi acţionează asupra depunerilor în zonele cu celulită. De asemenea, acţionează şi asupra sistemului nervos.

Pe vremuri, mărarul era folosit chiar pentru calmarea crizelor de epilepsie. Seminţele de mărar conţin estrogen, de aceea o cură cu pulbere sau tinctură de mărar stimuleazǎ lactaţia în cazul tinerelor mame. Cercetătorii de la Universitatea din Osaka afirmă că aceeași cură cu tinctură de mărar favorizează creşterea sânilor, reglează ciclul menstrual şi ameliorează simptomele menopauzei.

Tina CONDREA