Mâncare şi băuturi expirate

646x404Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au depistat nereguli la toţi cei 22 de agenţi economici cu obiect principal de activitate alimentaţia publică verificaţi pe parcursul lunii trecute.

„Au fost controlate unităţi fast-food, restaurante autoservire, bufete tip expres, pizzerii, snack-baruri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării, cofetării, pub-uri, atât din mediul urban cât şi din mediul rural. La toate acestea au fost constatate abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor. În consecinţă, au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale în valoare totală de 17.600 lei şi s-a aplicat un număr de 16 avertismente”, a precizat ing. Gelu Moldovanu, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ.

În ceea ce priveşte asigurarea calităţii alimentelor şi a băuturilor servite consumatorilor, la un bar s-a găsit, la comercializare, bere URSUS la doze de 500 ml cu data durabilităţii minimale depăşită de două zile, iar la un restaurant nu erau afişate graficele de urmărire a temperaturii de depozitare pe spaţiile frigorifice. În cazul alimentelor şi băuturilor consumate  ca atare, comisarii OPC au stabilit că lista meniu nu informează consumatorul asupra cantităţii nete/unitatea de măsură pentru produsele oferite, garnituri, salate, deserturi, cokteiluri, nu sunt afişate la loc vizibil preţurile/unitatea de volum pentru băuturile ce se consumă în unităţi de alimentaţie publică – de exemplu pentru băuturi spirtoase oferite în baruri sau bere la halbă ( recipient  care poate fi de diferite unităţi de volum), iar în alte localuri lista ingredientelor prevede specialităţi de brânzeturi cu denumiri specifice ţărilor de origine (de exemplu Italiene), puţin cunoscute de consumatorul mediu, cum ar fi pecarino, provola, edamer . La alţi agenţi economici, comisarii OPC au depistat că listele meniu nu  precizează ingredientele sortimentelor  de produse sau băuturi – cokteiluri, listele meniu nu oferă informaţii privind ingredientele alergene, în timp ce alte unităţi de alimentaţie publică afişează “meniul zilei” la un anumit preţ, fără a preciza ce anume conţine acesta. Ba chiar la una dintre unităţile verificate au fost identificate produse cu data durabilităţii minimale depăşită de două zile.

La o unitate de alimentaţie publică, comisarii au depistat o cantitate de carne tocată congelată păstrată în camera frigorifică fără elemente de identificare. În ceea ce priveşte modul de respectare a prevederilor legale de prevenire şi combatere a efectelor consumului produselor din tutun, verificările au evidenţiat o serie de abateri. Spre exemplu, în unele locaţii, spaţiul destinat fumătorilor este mai mare decât cel destinat nefumătorilor, nu există afiş obligatoriu cu „spaţiu pentru fumători” însă în unitate se fumează, iar în alte unităţi, cu suprafaţă mai mică de 100 metri pătraţi, se fumează dar nu există sistem de ventilaţie funcţional care să asigure eliminarea fumului.

În ce priveşte dotarea saloanelor de consumaţie şi bucătării, nu s-au constatat abateri de la prevederile legale. Acestea sunt compartimentate corespunzător, au în dotare utilaje, mobilier tehnologic, aparatură de control şi ustensile, dispozitive necesare activităţii din bucătărie şi sunt conectate la instalaţii de apă curentă caldă şi rece. La un singur operator economic din cei verificaţi (cu activitate de fast-food) cântarul din dotare nu era verificat metrologic.

 

Geanina NICORESCU