Mama și-a salvat fiul, nora și copilul din foc

vaduri2 Incendiul izbucnit miercuri noapte la o casă din satul Buruienești (Doljești) a fost văzut de mama celui care locuia împreună cu familia alături de ea. Femeia a fost cea care s-a trezit și a văzut vâlvătaia care cuprinsese centrala termică și jumătate de casă și a dat alarma. „Mama proprietarului, care locuiește în casa vecină, le-a trezit pe cele trei persoane din construcția afectată de incendiu, respectiv proprietarul, soția și copilul acestora. La fața locului s-au deplasat zece subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman cu trei autospeciale de stins incendii, constatând că ardeau centrala termică, lipită de locuință, și jumătate din mansarda și acoperișul locuinței, unde erau depozitate scule și unelte electrice, stupi de albine și articole de îmbrăcăminte“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Pompierii au stins incendiul în limitele găsite, după mai bine de trei ore. Au ars jumătate din acoperișul casei, construit din astereală din lemn și învelitoare din tablă (o suprafață de aproximativ 80 mp), termoizolația mansardei, bunurile din interiorul acesteia și camera centralei termice, din lemn, acoperită cu tablă, pe o suprafață de aproximativ 10 mp. Cauza probabilă a incendiului este un burlan neprotejat termic față de materialele combustibile.

Tot miercuri noapte pompierii au fost chemați la Târgu Neamț, unde ieșeau flăcări pe coșul unei case de pe strada Pictor Grigorescu. Pompierii au stins rapid incendiul care a ars doar funinginea adunată pe coș.

*6 autospeciale la incendiul de la IVV

În schimb, miercuri la prânz, în Piatra Neamț a izbucnit un incendiu puternic la un depozit de bumbac de pe strada Dumbravei, în zona industrială IVV. „Anunțul la 112 a făcut ca la locul solicitării să se deplaseze 22 de pompieri cu 6 autospeciale de stins incendii, o ambulanță SMURD și autospeciala de intervenție la înălțime (autoscara). Când au ajuns la fața locului, militarii au constatat că ieșea foarte mult fum dintr-o încăpere cu suprafața de 45 mp, unde erau depozitate materiale textile, colectate în scopul reciclării. Au rămas la fața locului doar trei autospeciale cu care s-a acționat“, a mai spus lt. Andrei Grancea.

Pompierii au evacuat materialele textile care nu erau afectate și au stins incendiul în care a ars o tonă de materiale textile și s-a deteriorat tot pe atâta, din cauza autoaprinderii, după cum au stabilit pompierii.

*Cauza incendiului de la Vaduri nu a fost stabilită, încă

Motivul pentru care a luat foc pensiunea „Casa Ardeleanului“ de la Vaduri, în ziua de 26 ianuarie, nu este încă clar. „Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire“, a precizat ofițerul de presă al ISU Neamț.

La evenimentul produs marți în jurul orei 14 au participat 33 de pompieri pietreni cu 6 autospeciale și autoscara, plus membrii Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al ANRS Bistrița cu 2 autospeciale. S-a acționat concomitent pentru salvarea unor bunuri și limitarea și stingerea incendiului. „Pompierii, sprijiniți de doi salariați, au evacuat o parte din bunurile aflate în depozit și au scos unele elemente de mobilier din camerele afectate. Acțiunile pentru stingerea incendiului s-au desfășurat atât la nivelul acoperișului, folosind autoscara, cât și la nivelul primului etaj, unde flăcări violente și temperatura degajată făceau posibilă extinderea incendiului la magazinul de la parter și depozitul din spatele acestuia. Pe timpul operațiunilor, o butelie aflată într-o cameră a explodat. În urma evenimentului, nu au fost persoane rănite. Pompierii au salvat magazinul de la parter și toate bunurile din interiorul acestuia“, a mai spus lt. Andrei Grancea.

Cei 33 de pompieri au încheiat misiunea, care a fost îngreunată de vântul puternic, de cantitatea mare de materiale combustibile, de alimentarea cu dificultate a autospecialelor și de suprafața mare afectată (aproximativ 400 mp.), după mai bine de șase ore. Un echipaj de pompieri a supravegheat zona până la ora 23.

Au ars acoperișul construcției, confecționat din astereală din lemn și învelit cu tablă, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, bunurile și instalațiile de la etajele clădirii, barul, mare parte din bunurile aflate în interiorul acestuia, dar și bunuri din magazia de marfă, aflate pe latura din apropierea barului (anvelopele auto, mobilierul de grădină și lemnul  de foc) și s-au deteriorat șapte sobe de teracotă și boilere metalice aflate în depozit, se arată în comunicatul de presă al ISU Neamț.

Cristina IORDACHE