Majorarea doar a salariilor mici din învățământ naște nemulțumiri mari în rândul sindicaliștilor

Invatamant Plosca, Gabriel01*„La început de septembrie sunăm clopoțelul pentru proteste!“, a exclamat prof. Gabriel Ploscă, lider al Sindicatului Liber din Învățământ Neamț

Începând din această lună, o serie de angajați din sistemul educațional beneficiază de salarii majorate, prin efectul unei ordonanțe de urgență publicate în Monitorul Oficial. Noua grilă avantajează doar profesorii aflați la „baza piramidei“ de salarizare, fapt care îi nemulțumește pe sindicaliști și-i „provoacă“ la noi acțiuni de protest.

„Nici vorbă de o situație mulțumitoare. În speță, când Ordonanța nr. 20/2016 va ajunge în Parlament pentru a deveni lege, vom încerca o amendare, prin lobby parlamentar, prin discuții cu acești oameni. Creșterile operate acum sunt doar pentru o parte a salariaților din învățământ. Prin corectarea unor deficiențe nu poți crea alte nedreptăți! Nu aceasta este soluția, de aplatizare a salariilor la mijloc și scădere în partea superioară. În plus, sumele corectate sunt destul de mici. Or, înclin să cred că totul face parte dintr-un mare plan de a fi cât mai rău în România, să arătăm că această țară nu poate fi adusă în rândul țărilor europene. Aceste lucruri sunt permise cu complicitatea și obediența celor care ne conduc. Este foarte trist că o țară ca a noastră, cu potențial în ceea ce privește resursele umane și naturale, are un nivel de trai atât de scăzut, de înjositor. La nivel de sindicat ne vom replia la începutul lunii septembrie, când vom suna clopoțelul pentru planificarea acțiunilor de protest. Subliniez că la nivel național, reprezentanții federației s-au opus până în ultima clipă adoptării acestei ordonanțe în forma propusă de Guvern“, ne-a declarat, ieri, prof. Gabriel Ploscă (foto), președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare Științifică Neamț.

Creșteri salariale în două tranșe

Prin efectul Ordonanței nr. 20/2016, de la 1 august, salariul de baza al unui profesor va fi cuprins între 1.896 și 3.608 lei, în funcție de specializare și grad, dar și cu posibilitatea completării prin unele sporuri. Salariile din Educație vor fi majorate însă în două tranșe, prima din luna august a acestui an și a doua din anul 2017. Or, și acest aspect legislativ îi nemulțumește pe sindicaliștii din învățământ, „pentru că mai este foarte mult până atunci și nimeni nu poate garanta că nu vor veni alți oameni la conducere, cu alte idei“, după cum subliniază prof. Ploscă.
Conform grilei de salarizare anexate OUG nr. 20/2016, un profesor cu studii superioare debutant va avea salariul cuprins între 1.700 și 2.117 de lei, în timp ce un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu o vechime de până în șase ani va fi plătit cu un salariu de bază cuprins între 1.896 și 2.361 de lei. Pentru aceeași funcție și același grad didactic, dar cu o vechime în învățământ între 6 și 10 ani, cadrele didactice vor primi salarii de bază ce pornesc de la 2.231 de lei și ajung la 2.461 lei. Cei cu o vechime de cel puțin 40 de ani vor avea un salariu de bază de 3.608 lei.

La salariul de bază se adaugă, de la caz la caz, sporuri și indemnizații: indemnizație pentru învățământul special, care se determină prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază; gradație de merit, care se determină prin aplicarea procentului de 25% la salariul de bază; indemnizație pentru activitatea de dirigenție, respectiv indemnizație pentru învățători, educatoare, profesori pentru învățământul primar sau preșcolar, care se determină prin aplicarea procentului de 10% asupra valorii rezultate din însumarea salariului de bază cu indemnizația pentru învățământul special și cu gradația de merit. Un învățător sau o educatoare aflați la început de drum vor fi remunerați cu sume cuprinse între 1.495 și 1.862 de lei, în timp ce o persoană ce ocupă aceeași poziție, dar are o vechime între unu și șase ani și grad didactic definitiv va primi între 1.515 și 2.288 lei. Cel mai mare salariu de bază pentru o învățătoare sau o educatoare va fi de 2.889 de lei și se va aplica celor cu o vechime de peste 40 de ani în muncă și cu gradul didactic I.

Geanina NICORESCU