Mâine, Ziua Arhivelor, sărbătorită la Muzeul de Istorie și Arheologie

 

*Vor fi vernisate expozițiile „Ochii Reginei Maria“ și „100 de ani de la intrarea României în Marele Război“ * Vizitatorii vor putea admira obiecte tridimensionale originale: arme, uniforme, accesorii militare și sanitare, ordine și medalii, lucrări de artă etc.

Mâine, cu prilejul celebrării Zilei Arhivelor, Complexul Muzeal Județean Neamț împreună cu Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale organizează o serie de manifestări cultural-științifice dedicate comemorării a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial. Manifestările se vor desfășura începând cu ora 12.00, la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul istoricii dr. Cristina Păiușan Nuică, de la Muzeul Național de Istorie a României și dr. Sorin Iftimi, de la Muzeul Unirii Iași. Momentul introductiv va fi urmat de vernisajul expozițiilor „Ochii Reginei Maria“ – expoziție de pictură semnată de artista Claudia Frânculescu – și „100 de ani de la intrarea României în Marele Război“, expoziție organizată de Complexul Muzeal Județean Neamț, Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“ și Complexul Muzeal Național „Moldova“ Iași.

„Decizia istorică de a intra în război alături de Antantă a schimbat radical soarta României, care în decembrie 1918 își găsea desăvârșirea unității naționale. Instituțiile organizatoare, păstrătoare ale unui patrimoniu reprezentativ pentru istoria războiului de reîntregire, reconstituie prin intermediul imaginilor, a documentelor oficiale și private, a unor obiecte tridimensionale originale (arme, uniforme și accesorii militare, sanitare, efecte militare, ordine și medalii, lucrări de artă) una din cele mai sângeroase dar în egală măsură înălțătoare pagini din istoria neamului românesc“, ne-a spus muzeograful Lucian Uță, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Arhivele nemțene, scurt istoric

În fiecare an, pe data de 31 octombrie, este marcată Ziua Națională a Arhivelor României. Instituția Arhivelor Statului la Piatra Neamț își are începuturile în anii 50 ai secolului XX. Astfel, Secția Regională Bacău a Arhivelor Statului a organizat, în cursul anului 1952, depozitele din Piatra Neamț și Roman.

În 1953, instituția a devenit Serviciul Regional Bacău al Arhivelor Statului, iar la 1 ianuarie 1953 și 13 aprilie 1953 depozitele de la Piatra Neamț și Roman s-au transformat în filiale raionale.

În același an, 1953, datorită reorganizării administrativ-teritoriale, filiala Roman a trecut în subordinea Serviciului Regional Iași al Arhivelor Statului.

Serviciul Regional Bacău și filialele Piatra Neamț și Roman și-au desfășurat activitatea împreună până în primele luni ale anului 1968, când s-au desființat regiunile și s-au reorganizat județele. În acest moment al existenței Arhivelor Statului, în fiecare reședință de județ s-a organizat câte o filială. Cele două foste filiale raionale, Piatra Neamț și Roman, s-au transformat în Filiala Arhivelor Statului Neamț, județul Neamț.

În aprilie 1996, urmare a promulgării Legii Arhivelor Naționale, cunoscută și sub numele de Legea nr.16/1996, unitatea și-a schimbat denumirea în Direcția Județeană Neamț a Arhivelor Naționale.

Ca urmare a restructurărilor intrate în vigoare la 25 noiembrie 2009, direcția județeană a devenit serviciu județean.

În depozitele Arhivelor nemțene se găsește o impresionantă colecție de documente: acte de vânzare cumpărare a unor părți de moșii, acte de hotărnicii, cărți de judecată între țăranii răzeși și mănăstiri, jalbe adresate domniei de către țărani, diferite acte de socoteli privind administrarea unor moșii, scrisori între proprietari și administratori ai moșiilor. De asemenea, în fondurile arhivistice se regăsesc informații valoroase privind exploatarea fondului forestier din județul Neamț, precum și date privind evoluția învățământului.

Irina NASTASIU