Mâine Recital de percuție, la Liceul de Arte „Victor Brauner“

 

* Protagoniștii serii vor fi Alexandru Veleșcu (percuție) și Luca Toncian (pian)

Sala de festivități „Theodor Macarie“ a Liceului de Arte „Victor Brauner“ găzduiește mâine, începând cu ora 18.00, un recital de percuție susținut de Alexandru Veleșcu și Luca Toncian.

Evenimentul este organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț. În program, lucrări de: A. Reed, N. Rosauro, H. Maurberger. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

*Alexandru Veleșcu a absolvit în anul 2002 Liceul de Arte „Victor Brauner“ din Piatra Neamț, secția fagot, urmând între anii 2002-2005 cursurile Colegiului Universitar de Muzică din Piatra Neamț, la specializarea interpretare muzicală – percuție, clasa prof. univ. dr. Grigore Pop, completându-și studiile între 2005-2006, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, sub îndrumarea aceluiași mentor. După absolvirea cursurilor de Masterat în arte – domeniul muzică, din cadrul aceleiași Academii, între anii 2011-2014 a parcurs studiile Școlii Doctorale „Sigismund Toduță“, elaborând teza de doctorat cu titlul „Timpanul în creația simfonică clasică“, susținută public în data de 22 mai 2015 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

A început cariera didactică în anul 2004, ca profesor suplinitor la catedra de percuție a Liceului de Arte „Victor Brauner“ din Piatra Neamț, iar din anul 2006 a fost angajat ca preparator universitar la Facultatea de Muzică din Piatra Neamț (specializarea interpretare muzicală – percuție). Din octombrie 2009 a ocupat postul de asistent universitar (la aceeași instituție devenită Filiala Piatra Neamț, ulterior Extensia Piatra Neamț a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca), iar din februarie 2016 este lector universitar doctor în cadrul aceleiași instituții.

În octombrie 2009 a devenit membru fondator și conducător al Ansamblului de Percuție Piatra Neamț, înființat în cadrul Facultății de Muzică din Piatra Neamț.

Pe lângă activitatea didactică desfășurată la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț, și la Liceul de Arte „Victor Brauner“ din Piatra Neamț, o latură importantă a profesiei sale o reprezintă activitatea de interpret. A susținut recitaluri și concerte ca solist, dar și membru și conducător al Ansamblului de Percuție al Facultății de Muzică de la Piatra Neamț, în orașele Cluj-Napoca, Onești, Bacău, Reghin și Piatra Neamț.

* Luca Toncian a început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu profesoara Maria Jidav, continuându-l apoi cu profesoara Cipriana Gavrișiu. La 16 ani s-a mutat la Salzburg-Austria pentru a studia la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum“, pe care a absolvit-o cu excelență în 2014, la clasa prof. Cordelia Höfer-Teutsch.

În timpul studenției, a beneficiat un an de o bursă „Erasmus“ la Universitatea de Muzică și Teatru din Munchen-Germania la clasa profesorului Wolfram Schmitt-Leonardy.

În prezent este asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

Numeroase masterclass-uri i-au inspirat viața de muzician, având posibilitatea de a lucra cu pianiști și pedagogi renumiți, precum: Paul Badura-Skoda, Lory Wallfisch, Sergio Perticarolli, Frank Wibaut, Ninuca Oșanu, Adrian Bera.

Experiența concertistică l-a purtat de-a lungul lumii. Pe lângă numeroase recitaluri solistice și de muzică de cameră susținute în Austria, Germania, Elveția, Spania, Italia și România, a cântat ca solist cu orchestre simfonice: Symphonie Orchester Berlin (în sala mare și sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Berlin), Orchestra Filarmonică a Thailandei (Bangkok), Orchestra Elveției de Est, Orchestra Filarmonică din Bad Reichenhall (Germania), Filarmonica „Moldova“ (Iași), Filarmonica „Transilvania“ (Cluj Napoca).

A colaborat astfel cu dirijorii: Stanley Dodds, Rainer Koch, Renchang Fu, Terje Mikkelsen, Albert Seidl, Alexandru Lascae, Theo Wolters.

Ca pianist, a participat la numeroase concursuri în străinătate, fiind laureat al Concursului Internațional de Pian Bangkok,Thailanda (2013), al „Premiului Franz Schubert“ San Cristoforo, Italia (2013), al Concursului Internațional de Pian „Memorial Isidor Bajić“, Novi Sad, Serbia (2008).

A câștigat numeroase concursuri organizate în România, fiind recompensat în 2004 cu Marele Premiu „Lira de Aur“ (Suceava).

A desfășurat activități muzicale ca membru al unor fundații, precum: „Live Music Now“ Salzburg, „Remember Enescu“ – București, „Sigismund Toduță“ – Cluj-Napoca.

Irina NASTASIU