Mâine, la Muzeul de Artă Vernisajul expoziției de pictură semnată Dumitru Macovei

Iubitorii de artă plastică sunt invitați mâine, la ora 17.00, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, unde va avea loc vernisajul expoziției „Amprente”, semnată Dumitru Macovei.
Născut în Moinești, județul Bacău, la 31 august 1953, Dumitru Macovei a urmat Şcoala de Artă Murală din cadrul Patriarhiei Române şi Universitatea de Arte „Luceafărul” din Bucureşti.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1991, artistul este cunoscut mai ales pentru măiestria realizării frescelor în biserici. Pentru priceperea cu care a realizat pictura de interior a Mănăstirii Dridu, el a fost distins cu Premiul Naţional pentru Artă Sacră a Uniunii Artiștilor Plastici din București, în anul 2004.
Nominalizat la Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel” în 2017, artistul care nu a renunţat niciodată la pictura de şevalet se reîntoarce la Piatra-Neamţ.
„Dumitru Macovei pictează cu siguranţa celui care ştie cum s-a făcut lumea, ne arată minunea de lângă noi şi ne învaţă să căutăm arta, cea simplă, firească şi sinceră. Uneori pune spații ample de culoare, galben intens și griuri violete, în zone de constrast, alteori pune picturalul în fabulații spontane, grăbite să surprindă trăsătura recongnoscibilă și atmosfera construcției vizuale. Artistul nu zăbovește, privește și pictează cu dedicație, dar și cu seriozitatea unei trudiri de întreaga viață. Este Dumitru Macovei, pictorul inspirat și insistent, generos și subtil, care ne arată pe simeze din întreaga Europă ce ni se petrece în jurul nostru.” (Marius Tiţa, critic de artă)
Lucrările lui Dumitru Macovei au fost expuse în ţară, dar și în Franţa și Finlanda, în cadrul unor expoziții de grup, regăsindu-se și în expoziții personale, organizate în Germania, Belgia și Italia. Totodată, lucrările artistului fac parte din colecţii particulare din Italia, Canada, SUA, Elveţia, Germania, Anglia, Republica Moldova, Ucraina, Franţa.
Despre Dumitru Macovei şi opera sa, se fac referinţe în volumele: „Enciclopedia Artiştilor Români Contemporani”, vol. IV, „Dicţionarul Ilustrat al Artelor Frumoase din Moldova, 1800 – 2010”, Valentin Ciucă, „Un Secol de Arte Frumoase în Moldova”, vol. I.
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 26 septembrie 2018.
Irina NASTASIU