Maidanezi deportați pe marginea Canalului, la Zănești

maidanezi
*”Vine un microbuz verde din care sunt sloboziți pe câmp”, spun oamenii care pun pe seama câinilor înfometați și accidentul cu caii înecați
* ”Nu e în regulă. Noi trebuie să prindem bani în buget pentru maidanezii noștri, acum să mai cheltuim și pentru ai altora?”, se întreabă viceprimarul comunei
*Informații neoficiale duc la concluzia că Neamțul este destinație pentru maidanezii băcăuani

Subiectul eliberării localităților de sub teroarea câinilor maidanezi ia, de la zi la zi, noi forme. Localitate liniștită fără mofturi moderniste gen câini comunitari, comuna Zănești a devenit, brusc, destinație pentru patrupezi deportați de alții.
”Cineva care lucrează pe câmp, în zona respectivă, a văzut de câteva ori cum a venit un microbuz verde, cu o reclamă desenată pe el, din care au fost eliberați câini. Nu a reținut numărul mașinii că doar ăla care i-a adus nu era prost să facă asta lângă oameni. Locul în care îi slobozește e după canal: din șoseaua națională se virează pe drumul spre Traian și, imediat după calea ferată e și canalul. Trece podul, face acolo dreapta sau stânga câțiva zeci de metri și le dă drumul”, relata ieri un zăneștean.

”Vom patrula”

”Gospodarul comunei” – după cum e fișa nescrisă a postului de viceprimar – Gheorghe Ciocoiu nu era la curent cu situația: “Dacă nu vin oamenii să ne spună nu avem de unde ști. Dar nu-i bai, acuma mă duc în zonă și verific ce și cum. Dacă e așa, le voi spune și paznicilor să treacă mai des prin zona aia, o să mai patrulez și eu și alți colegi, o să anunțăm și Poliția. Dacă sunt lăsați în câmp, câinii respectivi nu au ce mânca și vor veni fie spre sat, spre Zănești, fie se vor duce spre Traian. Asta ne mai lipsea… Chiar ne gândeam că pentru anul viitor trebuie să prindem în buget o sumă cât de mică și pentru problema câinilor maidanezi, că știam de câțiva care sunt. Dar acum să cheltuim banii noștri și pentru maidanezii altora nu e deloc în regulă”.
Știind că noutățile vin, în general, de la oraș, printre dinți, zăneștenii spun că la capătul ”bucuriei” care le este parașutată lor s-ar afla “curățenia” care se face pe străzile vreunei urbe. Iar Zăneștiul este așezat strategic, lângă Roznov, la 20 de km de Piatra Neamț și la alți 20 de Buhuși.

La Roznov – nu, la Piatra Șoimului – da!

Roznovenii însă nu fac așa ceva, ar fi și culmea să-i ducă la doar câțiva kilometri, distanță prea scurtă pentru a nu risca să se întoarcă patrupedele. ”Administrația din Roznov are în atenție problema câinilor. Din diverse cauze, în ultimii ani, și în această localitate s-au înmulțit peste măsură. Primăria Roznov și-a propus stabilirea unui plan de măsuri, dar în nici un caz nu s-ar proceda așa, să fie duși în altă parte. Din câte am înțeles, o problemă similară ca și cea de la Zănești s-ar înregistra și la Piatra Șoimului, comună în care, din ce mi-au spus colegii mei, s-ar fi semnalat, de asemenea, astfel de <<importuri>> de câini. La Roznov, acum, nu avem o astfel de problemă. Poate și pentru faptul că atât noi cei de la Poliția Locală suntem văzuți mereu în stradă. De asemenea, mai nou avem și un sistem de monitorizare video, cu 26 de camere video amplasate în punctele importante din Roznov, inclusiv în anexele Slobozia și Chintinici. Acest sistem informatic este un mare sprijin în stăpânirea situației, practic putem vedea oricând ce mașini au intrat și ieșit din localitate”, spune Ion Dumitriu, șeful Poliției Locale Roznov.

De la ”Rezerva de cadre”, la ”sursă de maidanezi”?

Municipiul Piatra Neamț – după cum a precizat city-managerul Bogdan Pușcașu – nu practică un astfel de export, nici cu câini vii, nici cu câini morți. ”De problema câinilor maidanezi se ocupă societatea Salubritas cu care eu țin legătura constant. În primul rând, Salubritas acționează strict în interiorul reglementărilor legale. Acum suntem tot pe legea veche, urmează în scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial, să trecem pe legea nouă. Dar nicăieri nu există, și nu ar fi normal, soluția asta cu plimbat câinii dintr-o localitate în alta. În al doilea rând, strict pe cazul respectiv, nici Salubritas, nici altă firmă a Primăriei nu are o mașină precum cea descrisă. Este foarte rău dacă se întâmplă așa ceva. Și la Piatra Neamț – nu acum, ci anterior – ne-au mai fost sesizate și nouă cazuri din astea în care ne-am trezit și noi blagosloviți cu câini aduși din alte părți. Astfel de situații trebuie aduse la cunoștința Poliției, oamenii legii să-i prindă și să-i sancționeze, așa cum spune legea”, a precizat Bogdan Pușcașu.
Informații neoficiale și neconfirmate duc tot mai mult spre ideea că edilii din județul vecin, Bacău, i-ar blagoslovi pe nemțeni. Punând cap la cap declarația de acum câteva săptămâni a viceprimarului Mihai Șuștac cum că ”nu vom eutanasia, avem soluții umane” cu faptul că, în ultimul timp maidanezii din Bacău sunt parcă mai puțini pe străzi (dar adăpostul de 4000 de locuri era plin de prin august), survine inerent întrebarea: ce au făcut cu ei?

Revenind la Zănești, oamenii din sat pun pe seama acelorași maidanezi deportați accidentul de acum câteva zile care s-a soldat cu înecarea a doi cai în canalul Hidro, exact în zona în care a fost văzută duba verde. “Nu au luat-o caii ăia, de nălucă, așa de pomană. De atâtea ori, căruța a mers pe drumula acela de pe marginea canalului și nu s-a întâmplat nimic. Acum, când cu necazul – așa am auzit – caii s-au speriat de la câinii de pe marginea canalului…”, spune un cetățean.

Daniel VINCA