Mai mulţi bani pentru foştii deţinuţi politic, invalizii, veteranii şi văduvele de război

baniÎn Neamţ, peste 3000 de persoane beneficiază de majorări

Începând cu data de 1 iulie, au crescut indemnizaţiile mai multor categorii de persoane, în baza unor legi speciale. De majorări beneficiază persoanele persecutate pe motive entice şi politice, între anii 1940 – 1945, precum şi invalizii, veteranii şi văduvele de război.

Astfel, persoanele care au fost deportate în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate sau au fost private de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare au dreptul la o indemnizaţie lunară de 250 lei, pentru fiecare an de deportare ori de detenţie.

De asemenea, cei care au fost refugiaţi, expulzaţi sau strămutaţi în altă localitate, au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată sau au fost evacuaţi din locuinţa pe care o deţineau au dreptul la o indemnizaţie lunară de 200 lei, pentru fiecare an de strămutare, muncă forţată sau evacuare din propria locuinţă. De aceeaşi indemnizaţie beneficiază şi supravieţuitorii „trenurilor morţii”.

Majorările se aplică şi în cazul soţilor supravieţuitori ai celor decedaţi, din categoriile menţionate mai sus, precum şi în cazul soţilor persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, dacă ulterior nu s-au recăsătorit, aceste persoane beneficiind de o indemnizaţie lunară neimpozabilă de 150 lei.

Cuantumurile indemnizaţiilor au fost majorate prin intrarea în vigoare a Legii 143/2014, pentru modificarea OG nr.105/1999.

 

Foștii deținuți politic, indemnizație de 400 de lei pentru fiecare an de detenție

 

Cei care au executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau au fost lipsiţi de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice, au fost privaţi de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune sau au fost strămutaţi într-o altă localitate, au fost deportaţi în străinătate sau luaţi prizonieri de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori au fost reţinuţi în captivitate după încheierea armistiţiului – au dreptul la o indemnizaţie lunară de 400 lei, pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionaţi.

Persoanele care au fost internate în spitale de psihiatrie sau a avut stabilit domiciliu obligatoriu au dreptul la o indemnizaţie lunară de 200 lei pentru fiecare an de internare abuzivă, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.

Soţii celor decedaţi, din categoriile enumerate mai sus, beneficiază de o indemnizaţie lunară de 400 lei, dacă ulterior nu s-au recăsătorit. De aceeaşi îndemnizaţie beneficiază şi soţul sau soţia celui decedat după ieşirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din strămutare, din deportare, din prizonierat sau după încetarea măsurii de stabilire a domiciliului obligatoriu.

Au dreptul la indemnizaţia lunară de 400 lei şi soţii celor decedaţi în condiţiile expuse mai sus şi care, din motive de supravieţuire, au fost nevoiţi să divorţeze de cel închis, internat abuziv în spitale de psihiatrie, deportat, prizonier, strămutat sau căruia i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, dacă nu s-au recăsătorit şi dacă pot face dovada că au locuit cu victima până la decesul acesteia.

Indemnizaţiile au fost majorate prin intrarea în vigoare a Legii 69/2015, pentru modificarea Decretului – lege nr.118/1990.

La nivelul judeţului Neamţ, de aceste majorări beneficiază 3.173 de persoane ce au drepturi stabilite în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999, valoarea medie a creşterii fiind în sumă de 78 lei, şi un număr de 507 persoane ce au drepturi stabilite în temeiul Decretului – lege nr.118/1990, valoarea medie a creşterii fiind în sumă de 407 lei.

Irina NASTASIU