Mai dispare un focar de infecție!

centrala progresului (33)_exposure
* Astăzi consilierii locali votează plasarea bombei ecologice din spatele Alimentarei 28 (CT 45) în administrarea Asociației Sens Civic

Focarul de infecție în care a fost tranformată ruina Centralei Termice 28 din Mărăței (strada Progresului, în spatele Alimentarei 28) ar putea deveni istorie: astăzi consilierii municipali au pe ordinea de zi aprobarea dării în administrare a acestui spațiu Asociației Sens Civic din Piatra Neamț care dorește să ridice pe respectivul ”schelet” un centru multifuncțional.
Până una alta, spre disperarea locuitorilor din zonă, fosta centrală (din care au rămas doar stâlpii de beton, bucăți de ziduri și acoperișul degradat) a devenit un nedorit punct de ”dezastru urban”. Lăsată de izbeliște după ce s-a renunțat la centralele mari în favoarea celor de mai mici dimensiuni, clădirea a fost atacată cu sârg de ”recuperatorii” de fier vechi sau de diverse alte materiale. Au fost smulse ramele de metal ale tâmplăriei, au fost dislocate și cărate cărămizi. Zidăria degradată voit sau din cauza intemperiilor a transformat locul într-un fel de haldă de gunoi în care zac de-a valma cărămizi fărâmițate, mortar etc. Peste toate a venit și ”grija” unor locuitori din zonă care au completat peisajul cu mormane de gunoi, astfel că acum zac de-a valma și diverse reziduuri din gospodării: peturi, cârpe, deșeuri din plastic, electrocasnice stricate etc.
Centrala transformată într-un fel de șopron insalubru a fost în acest an, în sezonul cald, un adevărat rai sau loc de întâlnire pentru unele persoane fără adăpost, fapt care, mai ales pe timpul nopții, o transforma într-un loc bun de ocolit.
Cetățenii din zonă au tot reclamat și la primărie, și la alte instituții situația, locul a fost trecut ca reper și pe harta patrulelor Poliției Locale, dar situația este cea vizibilă acum.
Prin cererea de a primi în administrare această ruină, Asociația Sens Civic încearcă să-și rezolve și problema proprie (un spațiu generos, cu săli, birouri, magazii etc) dar, în acest fel, vine și în întâmpinarea dorinței cetățenilor care vor să scape de ”bomba ecologică” de sub ferestrele lor. După votul de azi (de așteptat, pozitiv), și administrația locală scapă de o piatră de moară…


În urmă cu două luni, tot în Consiliul Local Piatra Neamț, s-a votat ”pentru” într-un caz similar: preluarea de către Asociația Future a unei alte foste centrale din Precista. Aceeași situație era și acolo. Deocamdată, cei de la Future au reușit să scoată gunoaiele (vreo 20 de tone) și să închidă perimetrul pentru a-l securiza. După obținerea tuturor avizelor și dacă vor face rost de fonduri, vor începe, din primăvară, modernizarea spațiului.
Aceiași pași îi vor avea de făcut și cei de la Sens Civic după votul de azi. Abia de mâine începe greul, pentru că, la o privire inițială, investiția necesară transformării acestei ruine din Mărăței într-un spațiu funcțional înseamnă pe puțin 100.000-150.000 euro. Andrei Carabelea și Gabriel Cojocariu (liderii Sens Civic) au precizat că, în opinia lor și cu ajutorul altor parteneri, ar dori ca în scurt timp, aici să fie un adevărat centru de comandă pentru activitățile asociației, dar și ale altor ONG-uri sau echipe care doresc să realizeze sau să se implice în proiecte de voluntariat. Își doresc una sau două săli multifuncționale (activități de educație și de perfecționare), birouri, spații de depozitare.

Daniel VINCA

Sens Civic în fapte

Înființată nu de mult – în martie 2012 – Asociația Sens Civic are deja un CV care arată că inițiatorii și voluntarii chiar vor să facă ceva pentru comunitate.
Unul din primele proiecte, ”Piatra Neamț pe bicicletă”, le-a adus în zestrea asociației 20 de biciclete. Proiectul s-a derulat, dar bicicletele nu au dispărut (așa cum se întâmplă pe la alții), au fost folosite în proiecte ulterioare, inclusiv în acest an. Acum sunt depozitate la Telegondolă (gară), pentru că Asociația nu are un spațiu de depozitare adecvat.
Alte acțiuni ale Sens Civic au vizat sprijinirea dotării materiale a Spitalului Județean. Astfel, cu suma de 160 milioane vechi primită de la un sponsor, care a dorit să rămână anonim, asociația a modernizat și dotat cu mobilier două saloane de la Pediatrie. Tot pentru Spitalul Județean, Sens Civic a făcut demersurile și apoi a intermediat realizarea unei donații făcute de Fundația Vodafone (250 noptiere roll-box și 30 de dulapuri).
În vara acestui an, Sens Civic a derulat și un Proiect ”Vacanță activă” dedicat rezidenților din Centrele de Copii de la Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț.
După două acțiuni de împădurire (numite, sugestiv, ”De la rădăcină”), Sens Civic a avut șansa să fie delegat coordonatorul județean al acțiunii naționale ”Let’s do it, Romania!”. 9.500 de voluntari au participat în Neamț la ”Ziua Națională a Curățeniei”, cifră care arată că asociația și-a îndeplinit cum trebuie misiunea.