Magistraţii din Neamţ cer revocarea şefei CSM

* „Este un atac la independenţa Justiţiei!”, susţine Gabriela Baltag, vicepreşedinta AMR

Judecătorii nemţeni reacţionează împotriva alegerii unui procuror în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii şi, împreună cu procurorii, se alătură demersului de revocare a preşedintelui ales pe 4 ianuarie. Gabriela Baltag, lidera Asociaţiei Magistraţilor din România filiala Neamţ şi vicepreşedinte la nivel naţional, este deja la Bucureşti pentru a participa la şedinţa de alegere a vicepreşedintelui CSM. Miercuri, de la ora 15, este programată a doua sesiune de alegere a vicepreşedintelui, după ce candidatura judecătoarei Alina Nicoleta Ghica, fosta preşedintă, a fost respinsă de CSM.

„Mergem la Bucureşti pentru a participa la alegerea vicepreşedintelui şi vom fi judecători din toată ţara, dar vor fi inclusiv procurori care şi-au anunţat intenţia de a lua parte la aceste alegeri doar în semn de protest faţă de asemenea situaţie nemaiîntâlnită”, ne-a declarat judecătoarea Gabriela Baltag. „Este o situaţia neaşteptată în faţa căreia au fost puşi magistraţii cu ocazia alegerii preşedintelui CSM din rândul procurorilor şi care cere o reacţie imediată şi fermă. Asociaţia Magistraţilor din România a decis convocarea Consiliului Director pentru data de miercuri, 9 ianuarie, pentru a dispune, după consultarea prealabilă a magistraţilor, cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalităţii, respectiv a tradiţiei şi cutumei instituţionale create în relativ scurta perioadă de timp în care Consiliul Superior al Magistraturii a funcţionat în actuala formă. Vom cere inclusiv revocarea, pentru că este inadmisibil ca un procuror, care este în rândul magistraţilor doar ca garanţie pentru asigurarea independenţei activităţii şi care este subordonat ierarhic în sistem, să conducă judecătorii – singurii, în toată lumea, care sunt inamovibili doar în faţa legii, nu a unei persoane sau instituţii! Dincolo de interdicţii legale exprese, interpretarea sistematică şi teleologică a Constituţiei şi a Legii de organizare a CSM duce fără putinţă de tăgadă la concluzia că, în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un preşedinte judecător”.

Lidera magistraţilor mai arată că pericolul mare planează acum preponderent asupra procurorilor, cărora alegerea unui coleg în fruntea unui atât de important for readuce în prim-plan discuţii mai vechi legate de legalitatea şi temeinicia păstrării procurorilor în rândul magistraţilor. „Practic, din 1996 sunt discuţii privind argumentele care mai există pentru a menţine calitatea de magistrat procurorilor, pentru că doar judecătorii, care verifică inclusiv partea de activitate a procurorilor, garantează statul de drept. Ne-au sunat colegi procurori din toată ţara să ne spună că persoana doamnei Oana Schmidt Hăineală nici măcar nu îi reprezintă, că depunerea candidaturii ei le-a făcut mult rău întrucât este posibil ca acum, la anunţata intenţie de revizuire a Constituţiei, să se modifice statutul de magistrat al procurorului. Este clar mesajul că numirea unui procuror ca preşedinte al CSM reprezintă p subordonare a Justiţiei politicului, executivului şi imaginea Justiţiei chiar nu mai avea nevoie de aşa ceva!”, a mai spus vicepreşedintele AMR.