Lupta cu viforul și gerul

viscol2

*Ieri după amiază, 7 localități nu aveau curent electric

*Transportul mașinilor de peste 7,5 tone a fost restricționat pe DN Roman – Bacău

*De două zile, zeci de utilaje de deszăpezire sau care împrăștie antiderapant acționează pe drumurile naționale și județene din Neamț

*62 de persoane fără adăpost – preluate în grija primăriilor din orașe

 

Lupta cu nămeții și cu viscolul a început, de două zile, și în județul Neamț. De sâmbătă dimineața a venit și ninsoarea consistentă și vântul care a generat fenomenul de viscol astfel că autoritățile și responsabilii cu intervenția din sezonul rece au dat semnalul de luptă – zeci și zeci de utilaje au fost scoase pe drumurile naționale, pe cele județene dar și pe cele locale.

Până aseară la ora 17, nu erau probleme deosebite pe linie de circulație rutieră, traficul desfășurându-se (ca să folosim o expresie consacrată) ”în condiții de iarnă”. În schimb, din cauza avariilor cauzate de vântul puternic, 2000 de locuințe din 7 localități rămăseseră fără curent electric. Echipele de intervenție de la E-On se aflau în teren și începuseră deja să lucreze la posturile de transformare afectate (din Dochia, Girov, Bârgăuani, Zănești, Ștefan cel Mare, Bălănești, Ghigoiești, Gherăești).

Convocat în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (condus, în lipsa prefectului George Lazăr, de subprefectul Vlad Angheluță) a luat ieri două decizii majore: suspendarea cursurilor pentru ziua de luni ÎN TOATE UNITĂȚILE ȘCOLARE din județul Neamț (detalii, în știrea alăturată) și restricționarea mașinilor cu masa mai mare de 7,5 tone pe Drumul Național Roman – Bacău.

Toate autovehiculele mai mari de această capacitate care mergeau spre Bacău au fost trase, de ieri, pe dreapta, la Secuieni, în fața unei pensiuni unde este și o parcare mai mare. ”Această măsură s-a impus pentru a nu-I lăsa pe acesti oameni să meargă cu camioane, cu TIR-uri, spre județele din sud, unde situația e și mai gravă, e și cod roșu. Luăm toate măsurile pentru ca autoritățile să-I sprijine, să fie asigurată și paza mărfurilor din mașini și, de asemenea, și acești șoferi să primească un ceai cald, un sandviș”, declara ieri după amiază subprefectul Vlad Angheluță.

Și, la scurt timp, ISU Neamț comunica oficial :”Începând cu ora 16:00, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman,  un ofiţer şi trei subofiţeri execută o misiune de împărţire de ajutoare umanitare (ceai cald, sandvich-uri, apă minerală) pentru persoanele din autocamioanele oprite pe E85, la ieşire din municipiul Roman, datorită restricţiilor de trafic din celelalte judeţe (zona cu COD ROŞU)”.

 

Zeci de lame și freze

Din situația transmisă de Prefectura Neamț reiese că, în ultimele zile, s-au aflat permanent pe drumurile naționale din Neamț 18 utilaje pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant.

De asemenea, operatorii economici care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor judeţene au acţionat cu 15 lucrători şi 15 utilaje pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant pe următoarele sectoare de drum: DJ 157 I Ruginoasa; DJ 201 C Tămăşeni – Adjudeni; DJ 207 G Sagna- Doljeşti; DJ 207 A Bîra – Boghicea; DJ 280 Roman-Bâra – Boghicea; DJ 207 Sagna – Gâdinţi; DJ 157 Trifeşti – Chicerea; DJ 208G Girov – Hanu Ancuţei; DJ 155I Făurei – Budeşti; DJ 157 Trifeşti – Prăjeşti;

DJ 157 A Dulceşti – Talpa; DJ 155 I Totoeşti – Urecheni; DJ 155 I Grumăzeşti – Crăcăoani; DJ 155 M Târpeşti – Ţolici; DJ 155 B Urecheni – Timişeşti; DJ 155 C Mănăstirea Neamţ – DN 15 B; DJ 157 F Mănăstirea Sihăstria; DJ 155 A Drăgăneşti – Brusturi; DJ 157 G Oglinzi – Răuceşti; DJ 155 J Topoliţa – Grumăzeşti.

Și pe drumurile locale din orașele și comunele nemțene s-a intervenit și vineri dar și în zilele următoare. Astfel, la Piatra Neamț, Publiserv a trecut ieri la suplimentarea celor 8 echipaje din zilele precedente (8 utilaje, 16 oameni) cu încă unul, ajungându-se la 9 utilaje și 18 operatori în teren. ”În spatele celor care acționează pe drumurile din municipiu, se află, de asemenea, un ofițer de serviciu, șeful mecanizării și alți specialiști care, la rândul lor, sunt la serviciu ca și întreg staff-ul firmei. În teren acționăm cu utilaje mari, freze, tractor, camion dar și cu utilaje de mai mici dimensiuni. Degajăm și zăpada din carosabil și împrăștiem și antiderapant”, a precizat Elena Boengiu, directorul Publiserv.

 

ISU și Poliția – patrulări și acțiuni

 

În toată această perioadă, în teren s-au aflat și echipaje ale Poliției dar și patrule ISU cu rol de monitorizare a situațiilor specifice.

Astfel, conform comunicatului Prefecturii, numai până duminică dimineața, Poliția Neamț a aplicat ”un număr de 53 sancţiuni contravenţionale, dintre care 0 administratorilor de drumuri şi 53 conducătorilor auto (2 pentru lipsa pneurilor de iarnă / 51 alte abateri). Au acţionat din cadrul  IGPR 81 agenţi cu 37 mijloace  auto”.

ISU Neamț a executat numeroase acțiuni de patrulare prin tot județul, atât pentru monitorizarea stării drumurilor cât și în sprijinirea specialiștilor de la Apele Române care urmăresc situația de zăpor de pe Bistrița.

În toată această perioadă, Prefectua Neamț și autoritățile locale au urmărit, îndeaproape, și problema persoanelor fără adăpost, în pericol de încheț. Duminică la prânz, în spațiile special amenajate în orașele din Neamț erau cazate 62 de persoane.

COD GALBEN în continuare

Județul Neamț rămâne în continuare sub atenționarea de cod galben. Sunt anunțate ninsori și pentru următoarele zile și intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 45-50 de km/h.

 

Daniel VINCA