Luna aceasta sunt patru termene la declarațiile fiscale

*Este scadență și pentru plata impozitului pe profit și prima tranșă de impozit pe venit

 Termenele pentru depunerea declarațiilor fiscale de către persoanele fizice și persoanele juridice au început să curgă.

În luna martie 2017, nemțenii care nu mai au venituri au la dispoziție 15 zile de la apariția acestei situații pentru a depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri (formularul 604) care stă și la baza stabilirii obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Administrația Finanțelor Publice Neamț precizează că în decurs de 30 de zile de la data înființării, eliberării actului legal de funcționare, începerii activității, obținerii primului venit, dobândirii calității de angajator sau, după caz, în 15 zile de la data modificării ulterioare a datelor declarate inițial contribuabilii trebuie să depună la organul fiscal de care aparțin formularul 010 – declarație de înregistrare fiscală/declarație de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, sau formularul 020 – declarație de înregistrare fiscală/declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal, formularul 070 – declarație de înregistrare fiscală/declarație de mențiuni pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.

Până vineri, 10 martie, persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care nu au depășit plafonul de scutire și care doresc să fie scoase din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, trebuie să depună, după caz, formularul 010, 020 sau 070. Tot până vineri trebuie depus formularul 087 – notificare privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, care optează pentru aplicarea regimului special pentru agricultori.

Miercuri, 15 martie, este ultima zi în care se mai poate depune formularul 204, care cuprinde declarația anuală de venit pentru asociațiile fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței fiscale pentru anul precedent.

Până luni, 27 martie, se depun celelalte declarații fiscale și se achită taxele, impozitele și contribuțiile la buget. Așa, de pildă, trebuie plătită taxa anuală aferente autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, pentru trimestrul următor, de către organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activității cazinourilor și jocurile tip slot-machine, taxele aferente licențelor de organizare a jocurilor de noroc, precum și taxele anuale aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc, pentru jocuri loto și pariuri mutuale – pentru anul în curs, se achită plățile anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului I 2017 de către contribuabilii care realizează venituri din activități independente, cedarea folosinței bunurilor (cu excepția veniturilor din arendare), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură și piscicultură, se achită impozitul reținut la sursă în luna precedentă de către plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din premii și jocuri de noroc, obținute de nerezidenți sau din alte surse, se achită contribuția de asigurări sociale de sănătate aferentă trimestrului I 2017 de către persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit.

La capitolul declarații, trebuie depuse declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat, declarația și plata impozitului pe profit pe anul precedent de către plătitorii de impozit pe profit (contribuabilii care au optat pentru un exercițiu financiar diferit depun declarația și plătesc impozitul până pe data de 25 a celei de-a treia luni de la închiderea anului fiscal modificat), declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate pentru luna precedentă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituțiile publice și persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, de către instituțiile publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului, de către orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.

Mai trebuie depuse deconturile de taxă pe valoarea adăugată, declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna precedentă, notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare de către persoanele impozabile care depășesc plafonul de 2.250.000 lei, declarația privind distribuirea între asociați a veniturilor și cheltuielilor pentru anul anterior.

Tot până luni, 27 martie, se achită taxa anuală pentru autorizația de exploatare a jocurilor de noroc (sumele care rezultă din aplicarea procentelor prevăzute în anexă la veniturile estimate de operatorul economic, dar nu mai puțin decât taxa anuală minimală – până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care documentația a fost aprobată), în cazul în care, în cursul anului de autorizare, încasările efective depășesc încasările estimate prin documentația prezentată la data autorizării, taxa se va recalcula prin aplicarea cotei procentuale asupra încasărilor efective cumulate de la începutul perioadei de autorizare. Recalcularea se va efectua lunar, începând cu prima lună în care se înregistrează depășirea rezultatelor estimate. Încasările efective cumulate și taxa plătită de la începutul perioadei de autorizare până la finele lunii precedente celei pentru care se face regularizarea se va declara și plăti până la data de 25 a lunii următoare. Această taxă revine ca obligație organizatorilor de jocuri de tip pariu, jocuri de noroc, bingo organizate prin TV, pariuri on-line, jocuri bingo prin internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă, jocuri de noroc on-line.

Ziua de joi, 30 martie, este ultimul termen până când se depune declarația informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente (formularul 394), de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) și (7) din Legea nr. 227/2015, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 268 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.

Vineri, 31 martie, se depune cererea de restituire a accizelor în baza prevederilor art. 395 din Codul fiscal – Anexa nr. 27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal, de către beneficiarii scutirilor de accize (instituții, organizații). Tot până în ultima zi a acestei luni se depune declarația de înregistrare fiscală/declarația de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică (formular 010) de către persoanele juridice care au îndeplinit la 31.12.2016 condițiile prevăzute la art. art. 47 din Legea nr. 227/2015 (au realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 100.000 euro).

Cristina IORDACHE