Lumea și istoria fructelor: perele

*Considerate „darul zeilor” sau „fructele speranței”  care readuc optimismul

Perele sunt originare din Asia, unde se găseau în urma cu 6000 de ani. Perele au devenit ulterior populare în Grecia antică,  iar în pezent sunt cultivate în multe țări, îndeosebi in Statele Unite, China și Italia. În lume sunt peste 3000 de tipuri de pere, catalogate după zonele de proveniență. Prezentăm câteva lucruri interesante despre aceste fructe delicioase.

Homer scria, facând referire la pere, că în  gradinile din Alcinous sunt cultivate fructele denumite „darul zeilor”. Plinius considera că perele sunt fructele speranței, care readuc optimismul și favorizeaza pornirile generoase.

Romanii sunt cei care au răspândit perele din Grecia în restul Europei. În secolul al XVIII-lea, părul a fost adus în țările apusene Franța, Belgia și Anglia, de unde cultura s-a extins apoi în toată Europa.

La fel ca în cazul mărului, feliile de pară vor deveni maronii odată ce sunt expuse la aer. Ca să le păstrezi culoarea, clătește feliile de pere în apa în care ai adăugat câteva picături de suc de lămâie. Perele sunt  indicate pentru persoanele diabetice sau cu probleme la stomac. Calciulfosforulpotasiul, vitaminele din grupul B din pere au efect sedativ asupra sistemului nervos. Astfel, perele sunt recomandate după o zi stresantă, pentru că ajută la recăpătarea poftei de viață.

Perele mai sunt indicate in cosmetică. Măștile din acest fruct sunt folosite în tratamentele antiacneice, au rol astringent, hrănitor și revitalizant, ajutând la hidratarea și curățarea feței.

Tina CONDREA