„Locuri de muncă pentru TINEri”

tineri_resizeTranziţia de la şcoală spre un serviciu poate fi extrem de grea dacă nu are cine să îndrume tânărul absolvent.

Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism a pus în practică, zilele acestea, o Schemă de ajutor minimis „Locuri de muncă pentru TINEri”, având drept obiectiv dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale absolvenţilor instituţiilor de învăţământ secundar oriterţiar în 2014. Vor beneficia de această oportunitate absolvenţi cu certificat de absolvire cu sau fără diplomă de bacalaureat, precum şi absolvenţii cu certificat de absolvire ai şcolilor de arte şi meserii, şcoli profesionale, dar şi absolvenţi de studii superioare cu certificat de licenţă, master,doctorat cu sau fără diplomă.

Prin intermediul Schemei de ajutor minimis „Locuri de muncă pentru TINEri” este sprijinită angajarea absolvenţilor din promoţia 2014. Astfel, directorii de unităţi de învăţământ împreună cu diriginţii claselor terminale din anul şcolar 2013- 2014, inclusiv ai claselor de învăţământ postliceal, pot lua măsurile necesare pentru diseminarea informaţiilor privind derularea acestei scheme către posibilii beneficiari, absolvenţi din 2014.

Durata schemei este de 12 luni de la semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele aprobate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.1. „Tranziția de la școală la viața activă.

Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor din toate sectoarele, cu excepţia celor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1407/2013. Nu sunt eligibile, pentru a fi selectate în cadrul programului, I.M.M.-urile din domeniile  intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, produse energetice definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile şi completările ulterioare, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie.

Ajutorul de minimis se acordă angajaţilor, prin intermediul IMM-urilor, valoarea maximă a subvenţiei acordate pentru plata salariului net fiind de 900 lei/lună pentru studii medii şi 1300 lei/lună pentru studii superioare. Un IMM poate încheia un singur contract/absolvent pe toată perioada de implementare a proiectului, care poate fi modificat prin acte adiţionale cu respectarea prevederilor ghidului solicitantului condiţii specifice. IMM are obligaţia menţinerii posturilor subvenţionate după finalizarea perioadei de acordare a subvenţiei, pentru o durată cel puţin egală cu perioada de acordare a subvenţiei.

Formularul tip de înscriere cuprinde întrebări privind regiunea pentru care apliă solicitantul, domeniul locului de muncă vizat (din domeniile finanţe, inginerie, profesii liberale, IT şi comunicaţii, Marketing, office, sănătate, servicii, vânzări şi muncitori-tehnicieni), localitatea unde se doreşte locul de muncă şi compania vizată.

 

Geanina NICORESCU