Livezile de nuci vor „invada” Romanul

nuci1* Nucile – o sursă valoroasă de câştig: numai în ultimii 7 ani ţăranii din satele megieşe Romanului şi-au vândut întreaga producţie de nuci înainte de sfârşitul lunii octombrie, inclusiv în străinătate

Toamna este anotimpul în care gospodarii îşi strâng recoltele dar, este şi momentul pregătirii unui nou start pentru livezi şi culturi de toamnă.
Unii au apelat la bani europeni pentru a-şi reînnoi livezile moştenite de la bunici iar alţii au pornit pe acelaşi drum dar cu forţe proprii. În mod cert peste câţiva ani vom putea admira pe dealurile din preajma Romanului noi livezi de pomi fructiferi iar cele mai valoroase se anunţă a fi livezile de nuci. Pentru unii nucile reprezintă deja o sursă valoroasă de câştig dovada fiind faptul că numai în ultimii 7 ani ţăranii din satele megieşe Romanului şi-au vândut întreaga producţie de nuci înainte de sfârşitul lunii octombrie iar cei ce le-au achiziţionat au făcut bani frumoşi revânzându-le în ţări ca Germania, Belgia sau Danemarca.
Spre exemplu, preţul unui puiet de nuc variază între 13 lei pentru cel selecţionat şi 100 de lei pentru cel altoit ce garantează un rod bun începând din al şaptelea de de viaţă. În acest moment în supermarketuri preţul unui kilogram de miez de nucă ajunge şi la colosala sumă de 60 de lei.
Cine a avut inspiraţia să investească bani şi timp în înfiinţarea unei livezi de nuci va avea cu siguranţă de câştigat în viitor ţinând cont de faptul că nucile sunt cerute atât de patiseri cât şi de firmele de panificaţie la concurenţă cu cele din industria farmaceutică.
Cei care doresc să-şi înfiinţeze livezi de pomi fructiferi ştiu că acum, după căderea frunzelor pomilor, este timpul ideal pentru mutarea din pepiniere a pomilor. Temperaturile scăzute din ultimele zile au creat condiţiile perfecte pentru ca operaţiunile de mutare a puieţilor de pomi să se facă fără a fi afectată buna dezvoltare în noua locaţie. Acum, după 25 de ani de la revoluţia ce a făcut posibilă refacerea proprietăţilor agricole ale bunicilor şi străbunicilor a sosit parcă mai bine ca niciodată şi momentul înfiinţării de noi livezi cu soiuri noi dar şi cu tradiţionalele soiuri româneşti atât de apreciate de consumatori. Încet dar sigur, în locaţii vechi sau noi au început să reapară livezile de pomi fructiferi. După ani în care oamenii au distrus mai mult vechile livezi unii au conştientizat potenţialul de afacere bună cu pomii fructiferi.
Fără să facă prea multă vâlvă unii au obţinut profit frumuşel în urma vânzării producţiei de cireşe în totalitate în vestul Europei. Alţii şi-au asigurat mai mult decât un trai decent trimiţând merele sau sucul natural de mere tot spre ţările vestice ce nu au întârziat să plătească bani frumoşi pentru aceste produse. Poate din egoism sau din frica de concurenţă nu s-a făcut o promovare mai vizibilă a acestor afaceri dar, uşor, uşor, tot mai mulţi posesori de terenuri au înţeles că potenţialul de câştig în urma amenajării de livezi este demn de luat în seamă chiar dacă roadele se culeg după câţiva ani de muncă şi răbdare de la plantarea primilor puieţi.
Dan VASILIU