Liderul SNAP Neamţ continuă protestul

protest2*Între timp, Bucureştiul dispune control la Poliţia Neamţ

Liderul de sindicat Ioan Cănărău, care conduce Biroul teritorial şi este vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie SNAP, a protestat ieri în faţa sediului Poliţiei Roman, conform programului anunţat. Îmbrăcat cu un tricou alb pe care este înscrisă cererea de demisie a şefului Poliţiei Roman, comisarul şef Dragoş Constantin Bălău, şi încadrat de două bannere prinse de gardul poliţiei, unul cu însemnele SNAP şi celălalt pe care scrie mesajul „Suntem prizonierii incompetenţei voastre”, liderul de sindicat a protestat pe trotuar pe tot parcursul celor două ore dedicate acţiunii.

„Domnul Bălău nu a venit să discute cu mine, ci şi-a trimis un reprezentant, un ofiţer care mi-a cerut să dau jos bannerele de pe gard, deşi nu am înţeles cu ce încurcau”, a declarat agentul Ioan Cănărău.

„Eu consider că mi-am atins scopul, miza protestului pe care îl îndrept împotriva abuzurilor pe care conducerea Poliţiei Roman le comite, inclusiv asupra  activităţii din posturile de poliţie aflate tot în subordinea instituţiei. Cred în continuare că domnul Bălău ar trebui să-şi dea demisia, măcar demisia de onoare. Protestez faţă de atitudinea pe care comanda unităţii a avut-o faţă de ideea de a face dosar de ultraj la acel incident din luna aprilie”, a mai spus liderul SNAP. Acesta va continua protestul toată săptămâna, aşa cum şi-a propus. Cât priveşte faptul că şeful său i-a făcut plângere penală pentru compromiterea intereselor justiţiei, pentru că agentul ar fi prezentat în presă probe din dosarul de ultraj, sindicalistul se consideră nevinovat.

„Eu nu mă consider vinovat deloc, pentru că era filmarea mea, făcută cu telefonul personal. Eu m-am dus la parchet în luna iunie, când m-au invitat, şi m-au audiat ca parte vătămată. Aşadar, parchetul până la urmă s-a sesizat şi a deschis anchetă şi pentru poliţiştii de la ordine Publică, pe lângă cei de la poliţia locală”, a mai spus viceliderul SNAP.

Conducerea Poliţiei Neamţ precizează, într-un comunicat de presă, că există dosar de ultraj înregistrat la parchet, unitate care are competenţa soluţionării acestui gen de infracţiuni. „Conducerea Poliţiei Neamţ a desemnat un reprezentat care a luat act de sesizările poliţistului care protestează. Conducerea Inspectoratului de Poliţie Neamţ respectă dreptul oricărui poliţist de a protesta, este dreptul lui să protesteze în perioada de timp liber acordat pentru desfăşurarea de activităţi sindicale. Referitor la solicitările poliţistului, menţionăm că infracţiunea de ultraj săvârşită faţă de cei doi poliţişti romaşcani este în competenta soluţionare a procurorului conform articolului 6 din Noul Cod de Procedură Penală”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Situaţia de la Roman a intrat în atenţia IGPR, care de mîine a delegat o echipă de şase ofiţeri care vor derula un control amănunţit la Neamţ.

Cristina IORDACHE