Liceeni în „lumea“ joburilor

proiectPentru a-și face o idee despre ce înseamnă un job, mai mulți liceeni din județul Neamț au fost cooptați într-un proiect intitulat, sugestiv, Fabrica de Cariere.

Elevii de liceu din Târgu Neamț și Roman înscriși în această activitate au oportunitatea să ia o decizie informată cu privire la viitoarea profesie participând la vizite de studiu organizate la sediile unor angajatori locali. De la demararea proiectului Fabrica de Cariere și până la finalul lunii iulie, 189 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a din județele Neamț și Bacău au participat la 24 de vizite de studiu, desfășurate la organizații din domenii extrem de diverse: medicină, IT, educație, psihologie, comunicare. În județul Neamț au avut loc 11 vizite, la care au participat 72 de elevi înscriși în proiect. Dintre acestea, 5 vizite au fost organizate în Târgu Neamț, iar celelalte 6 au avut loc în Roman. Tinerii au avut posibilitatea să vadă cum arată un mediu organizațional, cum e „la serviciu“ și ce presupun diferite meserii, fiind pregătiți să înfrunte realitatea. Prin interacționarea cu oameni ce practică anumite profesii, liceenii își pot da seama dacă li se potrivește sau nu un astfel de drum și descoperă ce ar trebui să facă pentru a ajunge acolo.

Elevii din Târgu Neamț au aflat mai multe informații despre profesia de medic de la dr. Delia Bâtfoi, în cadrul vizitei la Cabinetul de Medicină de Familie al acesteia.

Viitorii antreprenori au apreciat vizita la Aristocratis Center, unde au putut afla ce înseamnă să pornești și să gestionezi o afacere. Alți adolescenți au vizitat redacții de ziare locale, unde au putut discuta despre o carieră în presă, ce presupune această meserie și principiile și valorile unui jurnalist adevărat.

IT-ul, unul dintre domeniile cele mai căutate pe piață la ora actuală, a trezit interesul elevilor din Roman aflați în vizită de studiu la compania Creatory Org, care au descoperit cum se desfășoară activitatea dintr-o firmă de IT și aplicații web.  Tinerii din Târgu Neamț care își doresc să profeseze în domeniul psihologiei au avut ocazia să afle mai multe despre această carieră în urma vizitei la Cabinetul individual de psihologie Baciu Mirela. Tinerii au vizitat și Fabrica de confecții și tricotaje Caremil și Smirodava din Roman, dar și o agenție bancară.

„Fabrica de Cariere“ este un proiect regional, implementat de către Asociația Institutul Român de Training, în parteneriat cu Fundația Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională – Eleutheria (CADI). Proiectul se adresează tinerilor de clasele XI-XII, pe care îi susține în alegerea unei cariere potrivite, punându-le la dispoziție, în mod gratuit, resurse de dezvoltare personală și profesională.

Proiectul „Fabrica de Cariere“ este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, perioada de implementare fiind aprilie 2014 – octombrie 2015.

Geanina NICORESCU