Liberalii, mai aproape de banii judeţului

* Farcaş a picat cu 27 de voturi, Vișan a fost ales cu 28

* Consilierii UNPR au lipsit de la şedinţă

Ieri, în ședința extraordinară convocată de gruparea PSD-PNL-PPDD din legislativul nemțean, UNPR-istul Gabriel Cristian Farcaș a fost înlocuit cu liberalul Lucian Gabriel Vișan în funcția de vicepreședinte. Din prima clipă s-a mers pe ideea de corectitudine maximă, astfel încât să nu existe contestații și nici un fel de cale de întoarcere. Cei șase consilieri UNPR au lipsit de la ședință, în semn de protest față de modificările care le scad puterea de decizie în acest for județean.

Până și vicepreședinta PSD Emilia Arcan a fost desemnată prin vot să conducă ședința, deși Legea administrației publice spune foarte clar că, în absența președintelui Consiliului Județean (CJ) și a vicepreședintelui desemnat, celălalt vicepreședinte conduce ședința.

Eliberarea din funcție a lui Farcaș a fost realizată prin vot secret cu 27 voturi valide „pentru” și un vot invalid, modalitatea aleasă fiind prin bifarea căsuței cu „Da” sau „Nu”. Fiecare consilier a fost strigat și a intrat în cabina de vot, pentru a-și exprima opţiunea, aceeași metodă fiind agreată și pentru desemnarea noului vicepreședinte. Și la acest al doilea punct pe ordinea de zi lucrurile au fost cât se poate de clare, singura propunere a venit din partea PNL, Gabriel Lucian Vișan, președintele Organizației de Tineret fiind ales cu 28 de voturi „pentru”.

Noul vicepreședinte ales a declarat: „Astăzi s-a consfințit ceea ce era normal, prin algoritmul  politic, USL-ul fiind majoritar în consiliul județean, PNL-ului trebuia să-i revină o funcție de vicepreședinte. Faptul că Biroul Executiv Județean al PNL m-a desemnat pe mine pentru această funcție mă onorează și mă obligă totdodată. Voi căuta să am cea mai bună colaborare cu toți consilierii județeni, indiferent de culoarea lor politică, și cu întreg personalul instituției. Îmi pare foarte rău că domnul Culiță Tărâță a ales să lipsească de la această ședință pentru că, după cum se știe, discuțiile în contradictoriu sunt constructive, dar am convingerea că pe viitor vom avea o colaborare foarte bună în tot ceea ce înseamnă activitatea CJ Neamț”.

 Gabriel Farcaș nu a dorit să asiste la „mazilirea” lui. Şi-a menţinut, însă, aceeaşi declaraţie de când se vehicula schimbarea lui din funcţie: „Eu fac altfel de politică, la un alt nivel decât ceea ce se întâmplă astăzi. Dar nu voi contesta decizia majorității și mă voi supune hotărârii politice”.

*Agamani aleși după algoritm politic

În partea a doua a ședinței, aleșii județeni au modificat componența AGA de la societățile subordonate CJ. La propunerea pesedistului Dan Vasile Constantin, agreată de majoritate, formula de desemnare a celor 7 reprezentanți în adunările generale ale acționarilor de la Troleibuzul, Apa Serv și Neamț Turism a fost următoare: 2 de la PSD, 1 de la PNL, 1 de la PP-DD, 2 de la PDL plus PNȚCD și 1 de la UNPR, urmând ca aceștia din urmă să-și desemneze ulterior consilierii. La propunerea aceluiași Dan Vasile Constantin, reprezentanții în AGA de la DRUPO vor fi hotărâți într-o ședință viitoare. De această dată, agamanii au fost aleși cu vot deschis pentru fiecare candidat propus și apoi pentru întreg grupul.

Astfel, în AGA Troleibuzul au fost aleși: Nicolae Pușcașu și Adrian Bourceanu (PSD), Andrei Ignat (PNL), Vasile Ploscaru (PP-DD), Gheorghe Vasiloiu (PDL) și Cristian Tomuleț (PNȚCD). Reprezentanții județului în AGA de la compania județeană Apa Serv, unde au fost atâtea scandaluri în ultimul timp, sunt, de astăzi, următorii: Bogdan Onu și Dan Vasile Constantin (PSD), Neculai Andone (PNL), Nadina Simion (PP-DD), Claudiu Stafie și Mircea Pintilie (PDL). În AGA de la Neamț Turism componența au intrat: Vasile Nica și Radu Miron Tudorel (PSD), Gabriel Pavăl (PNL), Mihai Fărcășanu (PP-DD), Aurelian Jora și Dionisie Dumitrașcu (PDL).

În AGA de la Asociația Intercomunitară de Dezvoltare „Aqua” Neamț trebuia să fie desemnat un singur reprezentant CJ, acesta fiind Adrian Bourceanu de la PSD, pentru că PDL-istul Florin Andronache nu a primit suficiente voturi.

Totodată, în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Neamț, tot prin vot deschis au fost aleși doi membri titulari, Dan Vasile Constantin (PSD) și Nadine Simion (PP-DD), și doi supleanți prin Radu Miron Tudorel (PSD) și Gabriel Pavăl (PNL).