Liber la vânătoarea de iepuri şi mistreţi

Toader RocaDe două zile, în bătaia armelor de vânătoare sunt luaţi iepurii sălbatici şi mistreţii de pe fondurile de vânătoare din Bisericani, Negreşti, Ţibucani, Războieni şi Piatra Neamţ-Dumbrava. Ca de fiecare dată, persoanele autorizate au fost instruite, findu-le organizată ad-hoc protecţia muncii, pentru evitarea unor evenimente tragice. Şeful „campaniei” le-a explicat pe îndelete planul de organizare a vânătorii, astfel încât fiecare participant să ştie ce are de făcut.

Legat de acest aspect, Toader Roca, şeful Asociaţiei  Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Neamţ, ne-a declarat: ”De la 1 noiembrie şi până la 31 ianuarie 2015 pot fi vânaţi iepuri sălbatici. În acest sens, pe fiecare fond de vânătoare este stabilită o cotă de recoltă, care este impusă de Ministerul Mediului. De obicei, la astfel de acţiuni se vânează în grup mare, cu ajutorul gonacilor. Participanţii sunt instruiţi cu atenţie şi li se dau veste reflectorizante. Aşa cum se ştie, fiecare vânătoare are un fel de ritual specific, se stabileşte şi se închide zona de vânat şi se dă semnalul de plecare. Într-o parte vor fi persoanele care vor alunga animalele spre linia armelor, iar în faţă, vânătorii. Cel care împuşcă iepurele sau mistreţul primeşte „trofeul”. În cazul în care vor fi persoane care n-au vânat nimic, din colegialitate, cei care au împuşcat mai multe animale vor împărţi prada”.

În prima zi de decembrie, vânătorii s-au mândrit cu tolbele pline cu iepuri, de pe fondurile de la Piatra Neamţ şi Războieni. Dar şi la Ţibucani captura a fost pe măsura efortului depus. La sfârşit de zi, un mistreţ răpus de alicele armelor urma a fi pregătit pentru o masă copioasă, specific vânătorească.

V. ANDRIEŞ