Liber la pastile interzise în Franţa

*”Aceste medicamente ar trebui eliberate pe reţete speciale, nu la “recomandarea farmaciştilor”, a spus dr. Nicoleta Lamatic

În farmaciile din judeţul Neamţ nu sunt restricţii la eliberarea anticoncepţionalelor  “Diane 35”, interzise  în Franţa după ce mii de femei au acuzat probleme de sănătate după utilizare, iar altele au decedat. Potrivit specialiştilor din Spitalul Judeţean Neamţ, aceste medicamente, folosite cu precădere în tratamentul chisturilor ovariene, nu devin periculoase pentru organism decât dacă sunt luate “după ureche”: “Anticoncepţionalele ar trebui recomandate numai de medicul specialist şi eliberate pe bază de prescripţie, întrucât fiecare femeie are un istoric medical şi pot exista contraindicaţii”, a precizat dr. Maria Gagea, endocrinolog şef la spitalul judeţean. “Am auzit şi eu că în Franţa au fost interzise produsele din gama Diane 35, însă eu nu le consider periculoase decât pentru acele femei care au contraindicaţii, iar numai o anamneză  poate evidenţia dacă sunt sau nu riscuri majore. Într-adevăr, aşa cum s-a demonstat în Franţa, cea mai gravă complicaţie a produsului Diane 35 este trombembolismul pulmonar. De aceea, părerea mea este că acest tip de medicament trebuie eliberat exclusiv pe bază de reţetă”.

Pietrencele şi femeile din localităţile limitrofe pot beneficia, în anumite condiţii, şi de anticoncepţionale oferite gratuit la cabinetul de planning familial din policlinică.

 Dr. Nicoleta Lamatic a ţinut să sublinieze că medicamentele pe care le distribuie în mod gratuit, prin program naţional, nu sunt din gama Diane 35: “Ştiu că în Franţa a fost interzisă comercializarea anticoncepţionalelor Diane 35 şi vreau să menţionez că pacientele noastre nu trebuie să-şi facă nici un fel de probleme, pentru că noi avem pe stoc alte produse, de ultimă generaţie. Eu întreb de fiecare pacienta dacă suferă de ceva, ce medicamente a mai luat şi stabilesc ce anticoncepţionale i se potrivesc. Uneori, dacă se impune, trimit pacienta la analize medicale, dar acestea nu pot fi efectuate gratuit decât pe bază de trimitere de la medicul de familie“.

E greu de crezut că o femeie care vine de la ţară până la cabinetul de planning din policlinică pentru a căpăta anticoncepţionale  gratuite  ar fi dispusă să se programeze la un laborator pentru analize şi să revină peste vreo lună, când ar putea beneficia de gratuitate la investigaţii. Aşa că fie se lasă lehamite, fie se duce la prima farmacie pe care o întâlneşte în cale şi îşi cumpără cele mai ieftine anticoncepţionale, inclusiv „Diane 35”, care nu are restricţii la vânzare.

Agenţia Naţională a Medicamentului a luat decizia de a revizui  produsul”Diane 35″ şi va stabili dacă îl scoate de pe piaţă.