Lemn confiscat de peste 1,1 milioane lei și sute de amenzi

silvicVolumul lemnului depistat fără acte a fost de 2.574 mc în primele nouă luni ale anului, însemnând 1.112.000 lei.

Pentru descoperirea celor care fură material lemnos din pădure și îl comercializează fără documente legale, polițiștii nemțeni au derulat 76 de acțiuni anul acesta, cu 275 de controale și circa 1.200 de autovehicule verificate. „În condițiile specifice județului Neamț, Serviciul de Ordine Publică prin Biroul de Combaterea Delictelor Silvice a acordat o atenție prioritară stării de legalitate în silvicultură, acționând împotriva delictelor silvice împreună cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în acest domeniu de activitate, respectiv Direcția Silvică, ITRSV și Garda de Mediu. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, polițiștii au organizat 76 de acțiuni, în cadrul cărora au fost efectuate 275 de controale, dintre care 187 pe linia verificării legalității transportului de material lemnos, 48 privind proveniența, prelucrarea și depozitarea lemnului, 27 în fondul forestier, fiind verificate 77 de instalații de debitat și depozite și 34 de exploatări forestiere“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

La aceste controale, polițiștii au constatat 207 de infracțiuni la regimul silvic și au confiscat 2.574 mc de material lemnos, în valoare de 1.112.000 lei. Acțiunile au avut ca țintă și transportul materialului lemnos, fiind derulate acțiuni în trafic în urma cărora au fost oprite și verificate 1.188 de autovehicule. „Prin aplicația informatică Wood Tracking, în primele nouă luni ale acestui an polițiștii nemțeni au verificat 1.188 de autovehicule privind legalitatea transportului lemnos efectuat. La final, au fost aplicate 605 sancțiuni contravenționale, în valoarea de 216.480 lei“, a mai spus ofițerul de presă.

„Wood Tracking“ este titulatura unui sistem informatic prin care se monitorizează transporturile de masă lemnoasă din pădure, folosit de oamenii legii pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori. Sistemul a fost implementat acum un an de zile și începând din data de 8 octombrie 2014 un aviz de însoțire trebuie să conțină neapărat codul unic, data, ora, minutul și secunda emiterii codului, informații generate în timp real prin aceste aplicații. Orice transport de material lemnos care nu are pe avizul de însoțire aceste date este considerat a fi ilegal.

Cristina IORDACHE