Legumele străine fac legea pe rafturile marilor magazine

STRAINI *Trăim și gândim românește, dar mâncăm produse aduse de peste mări și țări *Verdețurile autohtone fac palidă concurență celor „cultivate“ pe vasele turcești

Tricolorul românesc pălește în fața altor însemne străine, dacă ne referim la abundența de produse de import găsite pe rafturile unor supermarketuri din Piatra Neamț, care preferă să aducă marfă de-afară, în detrimentul celei autohtone. Chiar și așa, în această ecuație, trebuie să recunoaștem că și agricultorii români poartă o vină, fiindcă nu pot asigura pe tot parcursul anului cerințele marilor magazine. Producătorii autohtoni ar trebui să pună bazele unor cooperative mai mari, care să dispună de spații propice depozitării fructelor și a altor produse. Poate că și din această cauză marile magazine sunt aprovizionate de firmele străine, care ne servesc mere cu un aspect comercial ireproșabil, dar fără gust. Dar nici legumele de pe pământ românesc nu prea își găsesc locul pe rafturile magazinelor din orașul de sub poalele Pietricicăi. În puține cazuri am văzut expusă marfă provenită de la noi. Și vă prezentăm câteva exemple. Ieri am vizitat un supermarket și am verificat proveniența legumelor puse la vânzare și, spre mirarea mea, am găsit mai mult de 9 țări care ne-au pricopsit cu astfel de marfă, respectiv Germania, Spania, Italia, Polonia, Turcia, Olanda, Ungaria, Grecia și China. Pentru obiectivitate, trebuie să recunoaștem că am văzut și legume autohtone, dar destul de puține. Tot ieri, printre rafturile aceluiași magazin l-am întâlnit pe Cristi, un tânăr pietrean care „răsfoia“ cu privirea abundența de produse, pentru a-și face aprovizionarea cu cele necesare: „Sută la sută aș vrea să găsesc mai multe legume românești. Se știe că acestea sunt mai gustoase și fără chimicale. E adevărat că la prima vedere, în mare parte, diferă calitatea. Dar e important să fim și patrioți, nu doar să importăm și să-i îmbogățim pe alții!“.

Cu toate astea, punem preț pe mărfurile de import: salată verde din Italia costa 2,99 lei bucata. Ardeii grași aduși din Turcia făceau 12,49 lei kilogramul, iar cei olandezi, aproape 12 lei. Prazul oltenesc s-a „ofilit“ în fața celui olandez, care se comercializa cu 1,79 de lei bucata. Roșiile turcești, care sunt cultivate „natural“, respectiv prin briza mării și cu rădăcini crescute prin locuri special amenajate ale navelor cu însemnele semilunii, se vindeau cu aproape 5 lei kilogramul. Nici varza albă românească nu era expusă la comercializare. În schimb, același produs polonez se vindea cu 2,22 de lei kilogramul. Plăsuța de 200 de grame cu usturoi chinezesc costa 3,59 de lei. Conopida din Peninsulă se comercializa cu 7,99 de lei kilogramul. Ceapa galbenă din Germania făcea 2,49 de lei kilogramul. Cei interesați cumpărau kilogramul de țelină olandeză cu 3,19 lei. Pe același raft, am găsit o caserolă mică, în care erau legume românești pentru supă. Acest produs costa 2,99 lei.

În concluzie, trăim și gândim românește, dar mâncăm „vitamine“ aduse de peste mări și țări.

V.ANDRIEȘ