Legumele și verdețurile din Piața Mare, la mare preț!

Kilogramul de ceapă verde se vinde și cu 20 de lei, cam cât costă ceafa de porc

Pietrenii care în aceste zile merg să se aprovizioneze cu legume și verdețuri din Piața Mare, trebuie să drămuiască cu mare atenție bugetul alocat, fiindcă riscă să plece cu plasele mai goale și fără bani în portmonee, din cauza prețurilor mari practicate de comercianții fără frică de Dumnezeu, care în multe cazuri dublează prețurile la multe produse. În prima linie a scumpirilor este ceapa verde, care a ajuns să coste cât aproximativ kilogramul de ceafă de porc, respectiv 20 de lei. Nici barabulele nu se dau cu prețuri de pus la icoană, chiar dacă anul trecut a fost o recoltă foarte bună. Cele noi, care sunt aduse de peste hotare se vând cu 5 lei kilogramul, iar cele autohtone, cu prețuri cuprinse între 2,50 și 3 lei. Cum ne aflăm în plin post, multă lume consumă roșii, desigur cine își poate permite. Zilele trecute, pe multe tarabe din piață, roșiile iberice se comercializau cu 20 de lei kilogramul, iar cele din Grecia se dădeau cu 12 lei. Și salata verde era la mare preț, respectiv 10 lei kilogramul. În farfuria cu roșii tăiate felii merge uns și castraveți proaspeți aduși din sere, însă pentru acest deliciu trebuie să plătiți mai bine de 12 lei kilogramul. Cei care poftesc la ridichi mari albe trebuie să știe că acestea costă cu doi lei mai puțin. Dacă v-ați propus să preparați ardei copți roșii trebuie să achitați 13 lei pentru fiecare kilogram. Prețuri mari sunt și la ceapa ucată, care se comercializează cu 4 lei kilogramul. În ciorbe și salate pătrunjelul este nelipsit. O legătură ceva mai grosuţă decât 3-4 fire, costă 5 lei. Pe mesele vânzătorilor din piață, kilogramul de varză românească se dădea la același preț. Dacă ne referim la morcov, acesta costa cu 2 lei mai puțin. Rădăcina de pătrunjel face 10 lei kilogramul. În iureșul scumpirilor, doar prețul la fasolea uscată a rămas neschimbat, un kilogram costă mai bine de 8 lei. Pe lângă verdețuri și legume, la mare căutare este și arpacicul, care este foarte scump, respectiv 15 lei kilogramul, mult mai scump decât în hipermarketuri.

V. ANDRIEȘ