Legumele și fructele, un lux la buzunare

*Pentru a face o simplă salată de verdețuri trebuie să plătim mai bine de 20 de lei, atât cât costă și un kilogram de caș sau de carne
*Barabulele și morcovii, cele mai accesibile legume pentru buzunarul omului de rând
În această perioadă din an, puțină lume își mai permite să plece cu plasele pline cu legume și fructe din piețele sau magazinele de profil pietrene, ținând cont de prețurile afișate de comercianți, în extrasezon. Pentru obiectivitate, trebuie precizat că nu la toate produsele prețurile sunt așa de piperate, iar românul cu o leafă medie, își mai poate permite cumpărarea mai multor kilograme de barabule sau morcovi. În plus, un alt lucru pozitiv pe care l-am remarcat în Piața Centrală a fost și prezența polițiștilor comunitari, care patrulau prin zonă, pentru păstrarea ordinei și descurajarea bandelor de hoți, care de-a lungul timpului au făcut multe probleme prin zonă, chiar și comercianților, nu doar oamenilor.
Revenim la subiectul inițial, respectiv costurile destul mari, la anumite legume și fructe. La mijlocul acestei săptămâni, în Piața Mare din Piatra Neamț era forfotă mare, la fel ca într-o zi de sărbătoare, când multe gospodine vor să se aprovizoneze cu cele necesare traiului. În interiorul nou amenajat al pieței erau de toate:legume, fructe, carne și brânză, iar oameni se bucurau, bani să fie! Cum însă aici intervine problema majoră, respectiv costurile afișate de piețar. Și dăm câteva exemple. Pentru cei care poftesc la o salată diversificată de verdețuri, un astfel de deliciu costă în jur de 20 de lei. O salată verde face 3 lei bucata, iar o legătură de ridichi se comercializează cu același preț. La salată merge musai și ceva ceapă verde. În ziua cu pricina, piețarii vindeau o legătură cu 2 lei. Însă greul abia acum urmează. Un kilogram de castraveți făcea 8 lei kilogramul, iar cel de roșii în jur de 5 sau 6 lei, prețul depinzând de multe criterii, respectiv calitate, soi și proveniență. Nici prețul afișat la varza roșie nu era de pus la rană, respectiv 4 lei, dublu față de costul celei albe. La fel și țelina nu era așa de ieftină. Pentru un kilogram, gospodinele achitau 4 lei. La o friptură, prezența usturoiului e indispensabilă, însă această legumă nu este așa de ieftină, e vorba de aproximativ 15 lei kilogramul, la fel ca prețul practicat la hrean. Multe gospodine folosesc la prepararea bucatelor și dovlecei, care atunci costa 6 lei kilogramul. Pentru o ciorbă gustoasă, merge în oală și rădăcina de pătrunjel, care făcea 5 lei kilogramul. Tot în ciorba cu pricina, e musai nevoie și de niște ardei gras roșu și ceapă uscată. Pentru această legumă, în piață, oamenii plăteau 10 lei kilogramul, iar pentru ceapă, 2,5 lei kilogramul. Pe tarabe, merele românești costau în jur de 3 lei kilogramul, iar portocalele cu doi lei mai mult.
Cine dorea caș de oaie, vânzătorii îl comercializau cu 20 de lei kilogramul. La polul opus, kilogramul de brânză de vaci se dădea cu 10-12 lei, iar sticla cu lapte (de doi litri) era în jur de 5 lei.
V. ANDRIEȘ