Legume mai ieftine

PIATA1*Pe trotuarele de lângă Piaţa Mare se vindeau zmeură, cireşe amare şi vişine

*Tot acolo, costul roşiilor era destul de atractiv pentru portmoneele nemţenilor

Suntem la sfârşitul lunii iunie, iar preţurile la legumele din pieţe au scăzut aproape la jumătate, faţă de cele practicate cu câteva săptâmâni în urmă, când un kilogram de roşii costa 6 sau 8 lei. E un lucru bun, mai ales că în această primăvară agricultura a avut de suferit din pricina secetei. Chiar şi aşa, cultivatorii autohtoni au venit cu o infuzie de producţie, fapt care a determinat un „recul” la preţurile afişate la tarabe, mai ales la roşii, castraveţi şi ardei galbeni. „E normal ca preţurile să scadă, deoarece primim marfă şi de la cultivatorii români, nu doar de la turci sau olandezi. După cum vedeţi, legumele sunt destul de ieftine şi chiar se dau bine”, ne-a spus  o vânzătoare de la o tarabă aflată lângă Piaţa Mare. Sâmătă, în aceeaşi zi, un kilogram de roşii mari costa în jur de 2,50 lei. Oamenii care nu dispuneau de aceşti bani puteau cumpăra „regina pieţei”, chiar şi la 2 lei kilogramul. Şi ardeii graşi galbeni se comercializau la un cost convenabil, respectiv 3 lei kilogramul. Castraveţii erau mai puţin întrebaţi, poate şi din acest motiv se vindeau chiar şi cu un leu kilogramul. Pentru o legătură de ceapă verde, gospodinele trebuiau să scoată din buzunare 1 leu. Şi varza era ieftină. Cine avea poftă să mănânce varză cu ciolan, trebuia să plătească 1,5 lei, pentru fiecare kilogram. Fasolele păstăi nu erau aşa de ieftine. Acestea costau 5 lei kilogramul. Pentru cartofii noi, clienţii din faţa tarabelor dădeau doar 1,5 lei kilogramul. Am plecat din zona legumelor, pentru a trage cu ochiul la comercianţii ad-hoc, care îşi vindeau marfa jos, chiar pe trotuar. „Luaţi marfă de la mine! Am zmeură culeasă din pădure. E dulce şi aromată!”, aşa încerca să-şi atragă clienţii un puşti cu haine ponosite, care vroia să facă şi el un ban. Din păcate, oamenii nu se prea înghesuiau să-i cumpere marfa, mai ales din cauza „ambalajului”, respectiv nişte cutii de plastic mici şi murdare la exterior. Am mai făcut câţiva paşi şi am găsit la „ofertă” cireşe amare. De această dată, fuctele erau expuse la vânzare de-o bătrânică curată şi cu zâmbetul pe buze.”Hai maică şi cumpără! Nu costă decât 6 lei kilogramul”, mi-a spus femeia care probabil că avea mai bine de 80 de ani, dar încă în putere. Tot în apropierea dânsei se mai aflau câţiva vânzători, care aveau vişine la 5,5 lei kilogramul. Pe tarabe, căpşunile mari şi aromate de Tupilaţi se dădeau cu 7,7 lei kilogramul. Prin acest acest „furnicar” de oameni, se mai găseau şi tot felul de găşti, formate din prichindei murdari şi gălăgioşi, care alergau dusculţi, deranjând clienţii tarabelor.

V. ANDRIEŞ