Legea violenţei domestice îşi face efectul:

A încălcat ordinul de protecţie şi a fost săltat de Poliţie

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamţ au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat, de 68 de ani, din Piatra Neamț, bănuit de comiterea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu.

 La data de 4 martie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamţ au fost sesizați de către o femeie, de 62 de ani, din Piatra Neamţ, cu privire la faptul că soțul său, în vârstă de 68 de ani, a încălcat obligaţiile dispuse prin ordinul de protecţie.

Obişnuit, probail, să facă ce vrea, bărbat, nu glumă!, acesta s-a întors în aria interzisă, la soţia sa, care, cine ştie câte i-o fi tolerat până la apariţia acestei legi.

 Din cercetările efectuate a reieșit că acesta ar fi pătruns, fără drept, în locuința soției sale, încălcând astfel prevederile ordinului de protecție emis de polițiști la data de 2 martie, prin care era obligat să părăsească locuinţa comună și să păstreze o distanţă de minim 50 de m faţă de aceasta.

 Acesta a fost condus la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

 În urma probării activității infracționale, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 174/2018.

 Astăzi, acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Începând cu 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispune pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor violenței domestice. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Cum se poate sesiza faptul că o persoană este victima unor violențe? Din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin 112, în scris sau oral ori direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie. Persoane implicate în acte de violenţă domestică sau persoanele care au asistat la producerea de acte de violenţă domestică sunt cele care pot sesiza Poliția vizavi de cele întâmplate. În cadrul intervenției polițiștilor pot fi dispuse următoarele măsuri: separarea victimei de agresor, alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, se solicită intervenția echipelor medicale și informarea victimei și a agresorului cu privire la drepturile și obligațiile acestora și măsurile ce vor fi dispuse.

IGP: „Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Față de agresor, prin ordinul de protecție provizoriu pot fi dispuse și alte obligații sau interdicții: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, membrii familiei acesteia, reședință, loc de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau predarea armelor deținute de acesta”.