Legea restituirii proprietăţilor, bătaie de joc la adresa păgubiţilor!

*Aplocarea legilor funciare, blocate încă 90 de zile!

*Nu se fac puneri în posesie, nu se dau titluri!

*Plata despăgubirilor, suspendată până la finele anului!

 

Redăm integral comunicatul de presă publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor. Un text intens „populat” de cifre şi prescurtări de legi şi ordonanţe de guvern, încercă se ne convingă că tot ce se vrea a face, este numai şi numai spre binele  proprietarilor şi despăgubi, primăriilor şi comisilor locale de fond funciar de fond funciar, restituirii imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist.

Iată şi cum: „Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat marţi, 24 iunie, legile de aprobare a OUG nr. 115/2013 şi a OUG nr. 10/2014. Totodată, au fost aprobate şi câteva dintre amendamentele propuse în comisiile de specialitate, fiind astfel prelungite unele termene prevăzute de cele două acte normative iniţiate de Guvern. Prin legea de aprobare a OUG nr. 115/2013, termenul până la care comisiile locale trebuie să finalizeze procedura de inventariere a terenurilor a fost prelungit cu încă 90 de zile, suplimentar termenului de 180 de zile acordat de Guvern. Prorogarea acestui termen vine în sprijinul unor autorităţi locale care, din lipsa resurselor pentru contractarea de servicii topografice, nu ar fi putut să se achite la timp de obligaţiile prevăzute de noua lege a restituirilor.

Atât Guvernul, prin OUG nr. 115/2013, cât şi Parlamentul, au urmărit ca prin extinderea termenului să asigure cadrul legal necesar soluţionării unui număr cât mai mare de dosare, la nivel local, prin restituirea în natură.

Deputaţii au aprobat şi prorogarea unor termene prevăzute de OUG nr. 10/2014, referitoare la procedurile de soluţionare a dosarelor constituite în baza Legii nr. 9/1998 şi Legii nr. 290/2003 (legi în temeiul cărora se acordă despăgubiri pentru bunuri abandonate de cetăţeni români în foste teritorii care au aparţinut României – Cadrilater, Basarabia şi Bucovina de Nord).

În urma adoptării unui amendament susţinut în comisiile Camerei şi acceptat şi de deputaţi în plen,  emiterea de către comisiile judeţene a hotărârilor privind acordarea de despăgubiri în temeiul Legii nr. 9/1998 şi Legii nr. 290/2003 a fost suspendată până la data de 31 decembrie 2014.

Legile de aprobare a OUG nr. 115/2013 şi a OUG nr. 10/2014 vor fi trimise preşedintelui României, spre promulgare.”

În concluzie, una se zice, altceva rezultă. Conform zicale: „Unde dai şi unde crapă… Iată cum şi pe cap unde apar „fisurile”…

 

„Prelungirea termenlui nu este în avantajul oamenilor ”

 

– declară Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ

 

Rep.: Amânarea de acum de aută ori ne încurcă?

Simion Stâncel: Prelugirea termenului pentru inventarierea terenurilor nu este în avantajul nostru, nu este în avantajul comisiilor locale de fond funciar , dar nici în avantajul oamenilor. În perioada asta sunt  suspendate toate procedurile administrative, aşa cum prevede articolul 7 din Legea 165. Nu poţi să dai titluri de proprietate, nu poţi să faci puneri în posesie asupra proprietăţii redobândite. Orice procedură administrativă din domeniul restituirilor este suspendată! Prin urmare, nu-i un avantaj. Important este că, la nivelul judeţului nostru, fiind în majortate depuse docmentaţiile de inventariere a terenurilor. Probabil că până pe 26 iunie, termenul final valabil înaintea prelungirii de acum, vor mai rămâne în jur de 10 comune, dacă nu chiar mai puţine, care nu vor reuşi să depună aceste documentaţii. Foarte important este că după finalizare, după recepţia de către Oficiul de cadastru a documentaţiei tehnice de inventariere a terenurilor, se poate debloca suspendarea procesului de restituire a proprietăţilor. Prin urmare, la nivelul judeţului, dacă finalizăm documentaţiile, noi putem să continuăm procedurile administrative de restituire a terenurilor.

Rep.: Să înţeleg că nu respectaţi prelungirea termenului cu 90 de zile?!…

S.S.: Aşa venim în sprijinul oamenilor, este în avantajul lor. Finalizăm mai repede restituirea proprietăţilor şi emiterea titlurilor de proprietate asupra pământurilor. Chiar dacă este dată acea prelungire a teremnului cu 90 de zile.

Rep.:  Care sunt cele posibile 10 comune care să nu finalizeze inventarierea terenurilor?

S.S.: Deocamdată nu vă pot spune asta. Eu o să am o întrevedere cu domnul prefect, o să facem o discuţie pe tema asta. Între timp poate se promulgă şi legea de aprobare care modifică termenul pentru inventarierea terenurilor.  În funcţie de asta poate ne şi stabilim o strategie la nivel de judeţ, împreună cu domnul prefect.

Rep.: Repet întrebarea. Nu veţi respecta noul termen, cel prelungit cu 90 de zile, şi, în judeţ, se vor da titluri de proprietate? Este foarte important ca oamenii să ştie asta. Sunt unii care din 1991, de la apariţia Legii 18, se chinuie să obţină titlul de proprietate. De anul trecut, din luna august, au fost sistate punerile în posesie, emiterea titlurilor de proprietate. În primă fază, interdicţia era până la finele lui 2013. Numai că,  în ajunul Crăciunului, s-a venit cu o prelungire a termenului interdicţiei cu 6 luni. Adică până pe 24 iunie, când s-a mai revenit cu încă o prelungire de 90 de zile. O treabă tot n-o înţeleg: dacă preungirea de 6 luni s-a dat pe 24 decembrie, sorocul se împlinea, logic, pe 24 iunie. De ce zice ANRP 26 iunie? Practic, a scos prima şi a doua zi de Crăciun din calendar, sunt în afara timpului… Dar asta e altă poveste.

S.S.: Termenul este maximal, în sensul că în orice perioadă până la finalizarea termenului de 90 de zile se poate trece la emiterea de titluri. Dacă în termen de, să zicem, 30 de zile, se termină inventarierea şi recepţia documentaţiei, se poate debloca procesul de restituire.

 

Legea 165, una cu cântec, cu multe amânări şi neconstituţionalităţi

*Act normativ  emis la cerea imperativă a CEDO!

 

Restituirea terenurile luate cu japca  de comunişti a descur încet şi foarte anevoios. Cât despre casele naţionale, bulibăşeala a fost şi mai mare. Legal dictată! Aşa s-a declanşat şi „războiul”  dintre proprietari şi chiriaşi, purtat mai întâi prin instanţele de judecată româneşti, ajuns şi la CEDO. Asta afost picătura care a umplut paharul! Statul român a fost atenţionat şi apoi somat să rezolve problema restituirii proprităţilor preluate abuziv de comunişti. Un prim termen expira în aprilie 2013. Luat „pe nepregătite”, guvernului i s-a mai dat o amânare de 2 luni. În acest context a apărut  Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. Lege apărută ca urmare a asumării răspunerii de către guvern, că nu mai era vreme şi pentru dezbaterea ei în parlament. Lege care a fost publicată pe data de 17 mai în Monitorul Oficial. Anul acesta, Curtea Constituţională a declart un articol din această lege ca fiind neconstituţional. Asta produce mare „deranj” în bună parte dinlegea 165…

Tina CONDRREA