Lege pentru stoparea risipei de alimente!

Hipermarket - Cora
Hipermarket – Cora

* Sunt vizați toți operatorii din domeniu *Se impune vânzarea la preț redus sau donarea alimentelor care se apropie de termenul de expirare *Amenzi cuprinse între 1.000 lei și 6.000 lei

 

A fost promulgată Lege privind diminuarea risipei de alimente! Prin noul act legislativ, operatorii economici din domeniu agroalimentar sunt obligați să ia măsuri de prevenire a risipei de alimente. Este considerată risipă alimentară situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse. Încălcarea prevederilor acestei legi constituie contravenție, dacă nu întrunește condițiile unei infracțiuni, și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 6.000 lei.

Datele statistice estimează că, la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanțul producție-consumator final, este între 82 și 114 milioane de tone anual. România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare țări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, adică peste 6.000 de tone pe zi! La nivel mondial se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de alimente.

*Donate, nu comercializate!

Diminuarea risipei de alimente pe lanțul agroalimentar începe cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare. Pentru eliminarea risipei sunt vizate și măsuri de vânzare cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum. Dar și transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către entități, devenite operatori din sectorul agroalimentar, cu obligația respectării condițiilor de igienă, inclusiv a cerințelor privind temperatura pe perioada depozitării și transportului, precum și de etichetare corespunzătoare.
Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donații sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final. Asociațiile și fundațiile, precum și întreprinderile sociale, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei-limita de consum dacă își desfășoară activitatea în domeniul asistenței sociale.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU