„Lecturi pastelate”, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

lansare de carteAstăzi, la ora 12.30, va avea loc, la Sala „Cupola” a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, lansarea volumului „Lecturi pastelate – opere literare româneşti ilustrate de şcolari”, lucrare coordonată de prof. Gheorghe Ţigău. Călăuze ale călătoriei printre cuvinte şi culori vor fi scriitorii Adrian Alui Gheorghe, Emil Nicolae şi artistul plastic Bogdan Aniţulesei. Cu acest prilej, elevii Liceului de Artă „Victor Brauner” vor susţine un program artistic.

„Vă invităm la o călătorie cu borne de culoare, în lumea operelor literare româneşti. Acest loc de întâlnire a cuvântului scris cu ceea ce imaginaţia transformă în obiect vizual reuneşte preocuparea profesorului Gheorghe Ţigău de-a lungul prodigioasei sale activităţi didactice, pe care a desfăşurat-o în cadrul şcolilor nemţene (Şcoala „Elena Cuza”, Şcoala Nr. 5, Liceul „Calistrat Hogaş”, Liceul „Victor Brauner”, Liceul de Informatică), prin care a dinamizat studiul limbii române, formând în rândul elevilor reflexul de a vedea şi contura, cu mijloace artistice, lumea din spatele cuvintelor. Aşadar, elevii au un nou instrument care îi poate ajuta să se apropie mai mult de marii scriitori ai literaturii române, iar cadrele didactice o oglindă a modului în care literatura poate fi percepută de elevi”, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene G. T. „Kirileanu”.

Gheorghe Ţigău s-a născut la 18 octombrie 1944, în Rucăr-Argeş, într-o familie ţărănească numeroasă.

În 1967, a absolvit facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, unde a audiat cursuri ale lui George Călinescu şi a avut ca profesori, între alţii, pe Al. Rosetti, Iorgu Iordan, Mihai Pop, Al. Piru, Zoe Dumitrescu-Buşulenga şi Ovidiu Drimba.

A fost profesor filolog şi director al Liceului „Mihail Sadoveanu” din Borca-Neamţ, inspector şcolar şi, din nou, profesor, la Şcoala „Elena Cuza” din Piatra-Neamţ.

A publicat cărţi de literatură populară („La pârâul dorului”, „La fântână, la izvor”), manuale auxiliare de specialitate, studii, note şi comentarii din varii domenii (lingvistică, filologie, pedagogie, viaţă socială).