Leacuri naturiste: Infuzia de salcâm, valențe multiple

Flori Salcam* „Stingător“ ideal pentru „arsurile“ stomacului * Parfumul florilor de salcâm este liniștitor asupra psihicului * Efecte benefice în bolile aparatului respirator

În scopuri medicinale, florile de salcâm se recoltează în faza de maximă dezvoltare, numai pe vreme însorită și se usucă la umbră, în straturi subțiri, în încăperi bine aerisite sau în podurile caselor acoperite cu tablă. Conținutul chimic al florilor este foarte divers, cu glicozizi flavonici, taninuri, glucide, acizi organici, mucilagii, ulei volatil. Florile proaspete conțin un ulei eteric complex folosit în parfumerie.

Proprietățile terapeutice ale preparatelor din flori de salcâm dau posibilitatea intervențiilor în tratarea multor boli, mai ales în afecțiunile sistemului nervos, în boli digestive și pulmonare. Sunt cunoscute efectele antitusive, antispasmodice ale tractului respirator, emoliente ale secrețiilor bronșice, antiseptice, antinevralgice, calmante, ușor sedative.

Efectele vindecătoare ale florilor de salcâm se exercită la toate persoanele, indiferent de vârstă. Acțiunile asupra sistemului nervos se manifestă prin capacitatea de a liniști, a calma și de a tonifia organismul aflat în diferite stări nevrotice.

*Un foarte bun calmant

Produsele din flori de salcâm sunt utilizate în multe afecțiuni psihosomatice care apar drept consecințe directe ale unor tensiuni sufletești: stări conflictuale frecvente, cu tendințe de agresivitate și criticism exagerat; accese de mânie și iritabilitate psihică; crampe musculare de natură nervoasă; epuizare nervoasă și a forței fizice și intelectuale, degradând până la insomnii, stări de anxietate și depresie psihică prelungită; reacții necontrolate la stări stresante, dureri de cap și migrene pe fond de stres; tulburări de memorie, de echilibru și de văz, ajungând, în unele cazuri, la erupții herpetice pe piele; tulburări de apetit, cu lipsa poftei de mâncare sau cu foame excesivă, produse de o stare de gol afectiv, respectiv o lipsa a „hranei sufletești“.

S-a constatat că aceste afecțiuni ale sistemului nervos dereglat se pot trata prin: inhalarea parfumului florilor de salcâm, cu efecte liniștitoare asupra psihicului, recomandându-se scurte plimbări prin preajma salcâmilor înfloriți. Se recomandă aromatizarea camerei bolnavului cu buchete de flori proaspete.

* Combaterea „arsurilor“ de stomac

Infuzia din flori de salcâm înlătură „arsurile“ de stomac. În tratamentul bolilor aparatului digestiv, de multă vreme este cunoscută acțiunea benefică a florilor de salcâm asupra gastritei hiperacide, mai ales cea apărută pe un fond de nervozitate, la acest efect contribuind glicozizii flavonici, care acționează ca hipoacidifianți.

Efecte benefice se constată în combaterea „arsurilor“ de stomac apărute mai ales noaptea, cu localizări retrosternale, datorate hiperacidității. De asemenea, sunt atenuate durerile în ulcerul gastric și duodenal, în gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestii după mese copioase cu alimente grase, în insuficiența hepatică, crampe abdominale și hernie hiatală.

La copii, florile de salcâm pot avea efecte benefice în diareea acidă sau vărsături de lapte, precedate de agitație.

În bolile aparatului respirator, florile de salcâm sunt eficiente la combaterea tusei convulsive și astmatice, răceli, viroze, răgușeală, infecții acute ale căilor respiratorii, astm bronșic.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU