Lansare a romanului „Cravaşa” de Constantin Virgil Gheorghiu

lansare carteAstăzi, la orele 17.00, va avea loc, la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaş”, lansarea romanului „Cravaşa” de Constantin Virgil Gheorghiu, roman apărut la Editura Crigarux.

Lucrarea scriitorului Constantin Virgil Gheorghiu (1916-1992) reprezintă una din cele mai interesante şi mai controversate cărţi ale acestui autor, originar din judeţul nostru, mare admirator al lui Cezar Petrescu şi Albert Camus.

Manifestarea este prilejuită de împlinirea în curând, la 9 septembrie, a 98 de ani de la naşterea, la Războieni-Neamţ, a scriitorului Constantin Virgil Gheorghiu. Scriitorul a devenit celebru în lumea întreagă, după apariţia, în 1949, a romanului său, „Ora 25”, ecranizat în 1967.

Constantin Virgil Gheorghiu a fost un diplomat român interbelic și un jurnalist, romancier, poet și preot român din exilul postbelic. Bunicul și tatăl său au fost preoți în localitatea Războieni. Între anii 1928 și 1936 a studiat la Liceul Militar „Regele Ferdinand I” din Chișinău. După terminarea liceului, a renunțat la cariera militară și a venit în București unde a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București.

În 1943 a fost numit atașat de presă al ambasadei românești din Croația. Atunci a început lungul drum al pribegiei sale, trecând prin Austria în Germania, unde s-a refugiat în 1944, pentru ca în 1948 să se stabilească în Franța, unde a publicat circa 40 de volume.

În exil fiind, a urmat studii de teologie la Heidelberg, astfel că în 1963 a fost hirotonit preot la biserica ortodoxă română „Sfinții Arhangheli” din Paris. Primește rangul de iconom stavrofor în 1971, activând sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice.

«Romanul „Cravaşa”, apărut în 1960, la Paris, a cărui acţiune se desfăşoară în ziua istorică de 23 august 1944, într-un sat de munte din judeţul Neamţ, la poalele Ceahlăului, a stârnit numeroase discuţii în lumea intelectuală şi diaspora românească din capitala Franţei, fiind considerat de presa franceză un „roman politic cu pagini de mare duritate”, prin opiniile îndrăzneţe ale scriitorului privitoare la finalul războiului mondial şi la originile fanariote ale corupţiei la români», consideră criticul literar Cristian Livescu.

„Cravaşa” vede pentru prima oară lumina tiparului în România, în traducerea din limba franceză semnată de scriitorul Cristian Livescu.

La evenimentul programat în seara aceasta la Casa Hogaş, va fi prezent preotul dr. Ioan Neculoiu – preşedintele Fundaţiei culturale „Constantin Virgil Gheorghiu” – un redutabil exeget al operei lui Constantin Virgil Gheorghiu, criticul literar Cristian Livescu, realizatorul ediţiei, precum şi poetul David Alexandru, muzeograf.

Irina NASTASIU