Lansare de carte şi recital cameral, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”  

Lansare de carte si recital cameralMâine, la ora 13.00, va avea loc, în Sala „Cupola” a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, un dublu eveniment: lansarea volumului „Iisus Hristos. Creştinismul. Biserica – o antologie de autori, texte şi teme din al doilea mileniu creştin” – volum ce poartă semnătura scriitorului Dan Iacob – şi, în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, un recital cameral, în programul căruia se vor regăsi lucrări ale compozitorului Georg Friedrich Händel. Concertul va fi susţinut de lector univ. dr. Raluca Dobre – vioară şi lector univ. dr. Ioana Stănescu – pian.

Cartea va fi prezentată de protopopul de Piatra-Neamţ, preot Valentin Tofan şi de prof. dr. Mihai Floroaia.

„Cartea lui Dan Iacob este, realmente, un eveniment pentru cultura creştină, este o contribuţie majoră la înţelegerea modului în care a fost receptată imaginea Lui Iisus Hristos în o mie de ani de creştinism, ani ai frămîntărilor decisive pentru istorie şi pentru evoluţia omului modern. Cartea e un apostolat făcut de Dan Iacob în mai bine de două decenii de studiere a surselor bibliografice. Amiaza de cultură va fi completată de un concert cameral susţinut de două maestre de la Academia de Muzică din Iaşi. Aşteptăm publicul, vă asigurăm de o atmosferă primitoare la toate manifestările din bibliotecă”, ne-a spus Adrian Alui Gheorghe, moderatorul manifestării.

Dan Iacob s-a născut pe 14 februarie 1960, la Piatra-Neamţ. Este absolvent al liceului „Petru Rareş“, promoţia 1979 şi al Facultăţii de Transporturi a Institutului Politehnic Bucureşti, promoţia 1985. În  vara anului 1986, în urma unui dialog epistolar, ajunge la Păltiniş, la filosoful Constantin Noica. După 1989, colaborează cu articole la revistele „Credinţa Neamului“, „Asachi“ precum şi la ziarul „Acţiunea“. În luna octombrie a anului 2001, eseul care a stat sub ochii lui Noica în august 1986, împreună cu paginile de jurnal din săptămâna petrecută la Păltiniş, se materializează într-un volum cu titlul „Neodihnirea de fiinţă“, apărut la Editura Nona din Piatra-Neamț.

Ulterior, au văzut lumina tiparului volumele „Lasă-te locuit“ (Editura Timpul, 2004), „Pecetea“ (Editura Cetatea Doamnei, 2010), „Drumuri prin memorie, semicentenarul unui mod de a fi“ (volum colectiv, 2010), „Uită-te o clipă, răsare soarele” (Editura EIKON, Cluj, 2011).

După anul 2000, scriitorul Dan Iacob a colaborat la suplimentul literar al ziarului Monitorul de Neamţ, la săptămânalul „Ochiul Public“ şi la revista „Antiteze“.

Irina NASTASIU