Lansare de carte: „Admirabila tăcere” – jurnalul lui Alexandru Mironescu

lansareMiercuri, în cadrul Zilelor „Daniil Sandu Tudor”, manifestare organizată la Sala Cupola a Bibliotecii „G. T. Kirileanu” a avut loc lansarea volumului „Admirabila Tăcere. Jurnal (1967-1968)”, ediție îngrijită şi prefaţată de Marius Vasileanu. Jurnalul aparţine lui Alexandru Mironescu – un membru marcant al Rugului Aprins şi un prieten apropiat al lui Daniil Sandu Tudor – şi a văzut lumina tiparului anul acesta, la Editura Eikon.

«Cartea se numeşte astfel, „Admirabila Tăcere”, titlu sugerat chiar de autor la un moment dat, dovedind subtile conotaţii care fac aluzie nu numai la tăcerea sub zodia căreia, din motive politice, scriitorul a fost exilat timp de atâţia ani – căci nu a mai publicat nimic după venirea comuniştilor –, ci şi la trimiterile înalt spirituale. Angajamentul isihast al profesorului Al. Mironescu este indubitabil, iar „Jurnalul” consemnează parte din frământările lăuntrice, din zbuciumata căutare a uneia dintre personalităţile emblematice ale mişcării Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim. Meditaţiile şi notele de lectură se împletesc cu faptele banale ale zilei, care capătă însă uneori încărcături simbolice. Pagini de istorie a culturii, observaţii antropologice se împletesc firesc cu comentarii la evenimentele politice ale zilei», spune Marius Vasileanu.

Mişcarea duhovnicească „Rugul Aprins” nu a avut în rândurile ei doar preoţi şi călugări, ci şi intelectuali de mare forţă, un asemenea om fiind profesorul universitar Alexandru Mironescu, cel care, pentru angajarea lui duhovnicească, a făcut ani grei de temniţă.

„Jurnalul consemnează acest efort de zi cu zi de a nu se desprinde, de exemplu, de chipul lui Hristos căruia autorul îi afirmă o fidelitate de nezdruncinat, fiind totodată conştient că o asemenea atitudine, pe deplin asumată, poate perturba o viaţă de familie, numeroşi prieteni şi chiar societatea în căutare de repere în care a trăit”, spune, în descrierea cărţii, Andrei Paleolog.

Irina NASTASIU